Stepa u martu, Slavija na jesen

Osam firmi i konzorcijuma konkurisalo za rekonstrukciju Ulice vojvode Stepe u Beogradu, pišu "Novosti". Rekonstrukcija Slavije počinje na jesen.

Srbija

Izvor: Novosti

Nedelja, 16.02.2014.

09:45

Default images

U gradu najavljuju da će rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe na Voždovcu početi u martu, iako još nije izabran ni izvođač radova za projekat čija je vrednost 22 miliona evra i koji predstavlja nastavak rekonstrukcije ulica sa tramvajskom mrežom.

Na tender se javilo osam firmi i konzorcijuma: "OHL ŽS" (Češka), "Konstrakšn rubau" (Španija), "Metrostav" (Češka), konzorcijum "Štrabag" (Austrija), "Vojvodina put" i "Helit i Vorner" (Poljska), konzorcijum "Euro asfalt" (BiH), "Balkan gradnja" i "Ingrap", konzorcijum "Ratko Mitrović niskogradnja" i SŽ ŽGP (Slovenija), "Por" (Austrija) i konzorcijum "Italijana konstrucioni" (Italija) i "Deneza M inžinjering".

Kako je ranije najavljeno, konačnu reč prilikom odabira imaće EIB i EBRD iz čijih će se kredita i finansirati radovi.

Posle obnove ova ulica dobiće sasvim drugačiji izgled. Tramvajske šine i javna rasveta biće postavljeni na sredini, obnoviće se i trotoar za peške. Rekonstrukcija pruge će obuhvatiti ceo potez od Autokomande do okretnice tramvaja na Banjici, dok će saobraćajnica biti obnovljena do Trošarine.

Dok bude trajala rekonstrukcija ulica neće biti potpuno zatvorena za saobraćaj. Radovi će biti podeljeni na osam deonica i tokom rada na svakoj funkcionisaće bočni pravci. Tramvajske linije biće privremeno ukinute, a putnike će od Autokomande do Banjice Bulevarom oslobođenja prevoziti autobusi.

Rekonstrukcija bi trebalo da bude završena za godinu dana.

Direktor Agencije za investicije Luka Petrović najavio je da će na jesen početi i rekonstrukcija Trga Slavije i Bulevara oslobođenja do Veterinarskog fakulteta.

Slavija će za vozila imati tri saobraćajne trake, dok će tramvaji, trolejbusi i autobusi imati posebnu deonicu.

Za pešake će se izgraditi podzemni prolazi, dok će se na sredini skvera, gde se trenutno nalazi grob Dimitrija Tucovića (koji će biti izmešten u Aleju Velikana, dok će njegova bista biti premeštena na plato ispred Narodne banke), izgraditi fontana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: