Vlada medijator u slučaju Zajača

Vlada će posredovati između radnika u Zajači i vlasnika Bogićevića kako bi se pronašlo rešenje za okončanje štrajka koji se smatra "zloupotrebom Sporazuma".

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.02.2014.

12:26

Default images

"Primio nas je savetnik prvog potrpedsednika vlade Dragan Đoković. Čuo se sa vlasnikom Miroslavom Bogićevićem i on mu je obećao da će nas primiti danas u Šapcu, po povratku iz Beograda", rekao je predsednik štrajkačkog odbora tog rudnika Dragan Pantić.

Pantić je naveo da rudari od vlasnika traže da im isplati tri od sedam i po plata koliko im ukupno duguje, da im overi zdravstvene knjižice i plati socijalno i penziono osiguranje.

Ukoliko to ne ispuni rudari će nastaviti štrajk do ispunjenja zahteva, rekao je Pantić dodajući da im je Đoković obećao da će o njihovim problemima obavestiti prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

"Sačekaćemo izvesno vreme da dobijemo odgovor od njega. Nadam se da ako vlada stoji iza nas da ćemo uspeti da rešimo problem koji traje već nekoliko godina", rekao je Pantić, navodeći da im je vlasnik u međuvremenu isplatio jednu zaradu.

Oko 100 radnika Rudnika i topionice "Zajača" počelo je oko 11 sati protest pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu zahtevajući raskid ugovora o privatizaciji.

Radnici u Rudnicima i topionici "Zajača", koji posluju u okviru koncerna Farmakom, štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada počeli su 28. januara, najpre u krugu fabrike, a od 6. februara protestovali su ispred upravne zgrade firme u Loznici.

Vlasnik koncerna Farmakom Miroslav Bogićević kupio je 28. februara 2006. godine preduzeće Rudnici i topionica "Zajača", koje trenutno zapošljava oko 330 radnika. "Nakon pokretanja proizvodnje u narednom periodu zaposlenima će biti svakih 20 do 25 dana isplaćivana jedna zarada kako bi se postigao kontinuitet u isplati zaostalih zarada....Ako proizvodnja krene, radnicima koji su učestvovali u štrajku biće plaćeni izgubljeni sati za vreme štrajka obračunati uz redovnu zaradu", saopšteno je danas iz kompanije Farmakom.

Na drugoj strani, radnici najavljuju da se bez ispunjenja minimalnih zahteva neće vratiti na posao. Iz Farmakoma kažu da je u sredu održan sastanak zaposlenih u Koncernu "Farmakom M.B." - Rudnici i topionica "Zajača" sa vlasnikom Miroslavom Bogićevićem. Tom prilikom je, kako se navodi, postignut Sporazum sa predstavnicima štrajkačkog odbora.

"Izvršni odbor Sindikata je izrazio saglasnost na na sve odredbe ovog Sporazuma. Sporazum je prihvaćenen od strane većine radnika, odnosno 219 zaposlenih, koji su nastavili sa radom. Današnjii protest manje grupe zaposlenih, kompanija shvata kao zloupotrebu postignutog Sporazuma", kažu iz Farmakoma.

U Sporazumu između ostalog piše da je je na dan štrajka isplaćen lični dohod i da je regulisano zdravstveno osiguranje.

Iz Zajače je tokom dana stigao i Zapisnik Izvršnog odbora Sindikata, u kom se navodi da je odluka kojom je protest premešten iz kruga fabrike ispred Vlade Srbije doneta uz "falsifikovanje potpisa i zloupotrebe pečata Sindikata", a ističe se i da je "blagovremeno doneta i izložena na oglasnoj tabli odluka o obezbeđivanju minimalnog procesa rada, koja se mora poštovati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: