Radnici Želvoza blokiraju Smederevo

Radnici Fabrike železničkih vozila Želvoz počeće danas blokadu puta i prugu kod Železare Smederevo koju neće prekidati do ispunjenja zahteva.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 11.02.2014.

10:38

Default images

Predsednik Ujedinjenih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović je rekao da će danonoćna blokada početi pošto Ministarstvo privrede nije ispunilo obećanje o isplati dve minimalne zarade radnicima Želvoza do 10. februara.

Taj sporazum potpisan je s vršiocem funkcije ministra privrede Igorom Mirovićem posle 16 dana protesta u januaru. "Taj dogovor nije poštovan jer su radnici dobili samo jedan minimalni lični dohodak i zato smo odlučili da danonoćnom blokadom maksimalno radikalizujemo protest", rekao je Veselinović.

Kako je rečeno, mesto blokade je najosetljivija tačka Smedereva, jer blokira istovremeno veze s Vojvodinom, Železarom Smederevo, izlaz na autoput i sve železničke pravce, pošto je najznačajniji železnički čvor u Maloj Krsni.

Prvi ovogodišnji protest radnici su počeli 15. januara nasilnim ulaskom u gradsku skupštinu u kojoj je spavalo oko 300 radnika, a četvoro je izvesno vreme štrajkovalo glađu.

Rumunski konzorcijum je ušao u Želvoz u leto 2008. u vreme kada je sindikat organizovao štrajkove zbog privatizacije. U to vreme Želvoz je imao 1.450 radnika, sada oko 870, od kojih je većina na prinudnim odmorima, a na protestne šetnje i blokade redovno je izlazilo do 300 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

4 h

Podeli: