Čije pare "čuva" Univerzal banka

Podugačak je spisak državnih firmi koje su svoj novac imale deponovan u propaloj Univerzal banci, među kojima i sama Agencija za osiguranje depozita

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 11.02.2014.

09:31

Default images

Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, SDPR Jugoimport, Zastava oružje, Dunav osiguranje, TENT, pa čak i Agencija za osiguranje depozita, sve su to državne firme koje su svoj novac stavile u Univerzal banku, propalu privatnu banku koja je finansirala državi bliske tajkune, inače sopstvene akcionare.

Ukupni depoziti ovih institucija mere se desetinama miliona evra, a ukupan iznos koji su državna preduzeća držala u Univerzalu dostiže 60 do 70 miliona evra, kako je prošle nedelje obelodanio najveći pojedinačni akcionar te banke Nebojša Divljan. To znači da osim gorenavedenih, postoji još niz državnih institucija koje su svoj novac deponovale u Univerzal, a koje za sada ostaju nepoznate javnosti. Prema saznanjima lista, najveći ulog u Univerzalu imao je SDPR, oko 1,4 milijarde dinara, to jest oko 13 miliona evra, dok je Zastava oružje u toj banci držalo oko tri miliona evra. Osim ove firme, i druge kompanije iz segmenta namenske industrije, držale su novac u ovoj banci.

Dunav osiguranje je takođe bilo veliki deponent, sa ulogom od „devet do 10“ miliona evra. Službeni glasnik i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva su imali po „oko dva miliona“ u Univerzalu.

Najzanimljiviji je slučaj Agencije za osiguranje depozita. Svrha postojanja ove institucije je briga o depozitima. Preko AOD-a se isplaćuje štednja onim građanima čije banke bankrotiraju, a ta agencija je sada i administrator propale Univerzal banke.

Uprkos svim ovim odgovornostima za novac građana, Agencija za osiguranje depozita je na spisku onih koji su odlučili da državne pare stave u propadajuću banku, koja novcem deponenata finansira povezane tajkunske firme.

Prema podacima sagovornika, AOD je u Univerzal uložio čak šest miliona evra, koji su sada „ na ledu“. Moguće je da će taj račun biti izuzet iz postupka, jer je Agencija kao administrator banaka u stečaju, zapravo pomoćni organ suda, pa je moguće da dobije i drugačiji status u odnosu na ostale poverioce.

Zašto su AOD i ostale državne firme stavljale milione evra u banku za koju je cela Srbija znala da je na kursu koji vodi pravo u bankrot, ostaje nedokučivo. Mi smo ih sve to pitali, ali odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili ni od jedne institucije, iako smo se velikoj većini obratili još u petak. Uz najčešće obrazloženje da direktori nisu tu ili da su prezauzeti sastancima, ostali smo uskraćeni za zvaničnu informaciju da li su ove firme imale depozite u Univerzalu, koliko su oni iznosili i koliki su im sada gubici, piše list.

Ipak, gornji spisak institucija Danasu su potvrdila dva nezavisna izvora, sa izuzetkom TENT-a, čiji je depozit poznat jednom od sagovornika.

Ostaje nepoznato koliko je od uloženog novca zapravo i izgubljeno, jer su mnoge firme u poslednje vreme menjale iznose svojih depozita ili su povlačile novac. Zato i gore navedene iznose treba smatrati okvirnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: