Rusi menadžerišu, Kinezi trguju

Dok sve više Novosađana pokušava da nađe posao, uhlebljenje i rešavanje egzistencije “preko”, veliki broj stranaca kreće u suprotnom smeru.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 11.02.2014.

08:43

Default images

Da zavidan broj stranaca jede pečalbarski hleb u Novom Sadu, svedoči i podatak tamošnje Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, prema kojem je ova institucija u protekloj godini izdala 634 rešenja, mišljenja i produženja rešenja o odobrenju zasnivanja radnih odnosa sa stranim državljanima.

"Za zapošljavanje stranaca predviđa se dobijanje radne dozvole u NSZ, koja je uslovljena prethodnim regulisanjem privremenog boravka u Srbiji, odnosno boravišne vize, koje se obavlja u Ministarstvu unutrašnjih poslova", kažu u novosadskoj Filijali NSZ.

"Osobe koje nemaju boravišnu vizu moraju imati prethodno mišljenje Nacionalne službe za zapošljavanje", šturo kažu u ovoj instituciji, što je formulacija za zakonsko pravilo po kome se prvo proverava da li na evidenciji zaposlenih postoje “domaći” sa kvalifikacijama koje traži poslodavac. Kako sama NSZ ne može nametati kadrovska rešenja bilo kojem poslodavcu, prioritet za razgovor sa njim imaju doduše “domaći”, ali je konačni izbor ipak na onome ko i traži radnu snagu.

Potpuno je očekivano da najveći broj stranaca - gastarbajtera u Novom Sadu dolazi sa Istoka, tačnije iz Rusije i Ukrajine, pošto je njihov broj srazmeran ekonomskoj moći ovdašnjih firmi sa stranim kapitalom koje rado zapošljavaju po “zemljačkoj liniji”.

Među njima, naravno, prednjači “NIS Gaspromnjeft”, koji iz “domaje” angažuje pretežno rukovodioce i menayere ili uskostručne specijaliste iz oblasti međunarodne trgovine, vađenja i prerade nafte i njenih derivata. Tako su u 12 meseci prošle godine srpske firme (najčešće sa većinskim “baćuška” kapitalom ) dobila odobrenje NSZ za zasnivanje radnog odnosa sa 172 državljanina Ruske federacije.

Skoro trostruko manje zainteresovanih za rad u Srbiji, makar po zvaničnoj evidenciji, u Novi Sad stiže iz Kine, pa je tako u 2013. godini izdato svega 60 rešenja NSZ za državljane najmnogoljudnije zemlje na planeti. Koliko je ovaj broj realan, teško je utvrditi, s obzirom na ogroman broj kineskih radnji, ali i restorana, u kojima se gastarbajteri sa Dalekog istoka bave svojim najčešćim zanimanjima, onim trgovca i kuvara.

Inspekcija rada tokom prošle godine gotovo da nema zabeležen slučaj da je prilikom kontrole poslovanja ovih radnji i restorana zatekla neprijavljenog, odnosno radnika iz Kine bez radne dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: