Štrajk kod Kraljeva ukočio vozove

Oko 250 radnika Fabrike vagona iz Kraljeva blokiralo je jutros prugu kod Starog groblja u Kraljevu, u delu gde se vozovi razdvajaju za Čačak i Rašku.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2014.

09:08

Default images

Radnici su se jutros okupili ispred kruga fabrike, kako bi dobili dalje instrukcije oko protesta, a zatim se uputuli na blokadu pruge, što je novina u njihovim dosadašnjim protestima u Kraljevu.

Železnice Srbije saopštile su da je saobraćaj na relacijama Kraljevo-Čačak i Kraljevo-Zvečan-Kosovska Mitrovica u prekidu, a tokom prva tri sata blokade otkazano je pet putničkih i teretnih vozova. "Nakon ostavke menadžmenta Fabrike vagona, Štrajkački odbor predložio je da zastupnica kapitala Marija Savković preuzme vodjenje fabrike do stabilizacije situacije, a istovremeno ćemo zahtevati da se preispita dosadašnje poslovanje. Ona će danas imati sastanak u Agenciji za privatizaciju, posle ćega ćemo znati na čemu smo", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora radnika kraljevačke Fabrike vagona Nenad Terzić.

Kraljevački radnici kažu da neće napustiti prugu dok država ne reši njihov problem. Kao i njihovi prethodnici u drugim krajevima Srbije, rešenje očekuju od prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Iako su osam meseci u štrajku, tvrde da fabrika treba i može da radi:

“Pozivamo gospodina Vučića, kad zna koliko građana ima gladnih u Sarajevu, nek dođe nek vidi koliko ima gladnih u Kraljevu. Mislim da smo mi bliži nego Sarajevo.“

“Došlo je krajnje vreme da se država opameti i da shvati da Fabrika vagona mora da se spasi i da ona može da radi.“

“Ja bih poručio gospodinu Vučiću da sam i ja zavejan, da i mene treba neko da iznosi, da me nosi, jer imam i ja dva deteta, i nemam ’leba da kupim.“

Kompletan menadžment Fabrike vagona, na čelu sa direktorom Zoranom Bogdanovicjem, u subotu je podneo ostavku.

Štrajkači zahtevaju isplatu između 18 i 20 zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za poslednje tri godine. Radnici su u štrajku poslednjih osam meseci, a za to vreme nisu dobili ni dinara. Inače, blokade saobraćajnica u Kraljevu počele su pre nedelju dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: