Memorandum sa Česima za prugu

Potpisan je memorandum o saradnji na kompletnoj rekonstrukciji i modernizačiji železničke pruge Kragujevac-Koridor10 u dužini od 30 kilometara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2014.

15:58

Default images

Memorandum su potpisali predstavnici ogranka češke kompanije "OHL ZzS" za Srbiju, gradske uprave Kragujevca i opština Batočina i Lapovo.

Rekonstrukcija i modernizacija železniče pruge koja podrazumeva i elektrifikaciju, koštala bi, prema prvim procenama, oko 20 miliona evra, a projekat će zaživeti ukoliko ga podrže vlada Srbije i preduzeće "Železnice Srbije".

Pored razvoja infrastrukture, koji je osnovica privrednog razvoja, i bržeg kretanja vozova, jedan od razloga da se ovaj putni pravac kompletno rekonstruiše jeste i kompanija Fiat automobili Srbija, kojoj treba omogućiti brz i siguran transport vozila železnicom, čulo se prilikom potpisivanja memoranduma.

Memorandum su potpisali direktor ogranka "OHL ZzS" za Srbiju Milan Pavić, zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković, predsednici opština Batočina i Lapovo Radiša Milošević i Nebojša Miletić.

Objašnjavajući da se kompanija "OHL ZzS" iz Brna bavi izgradnjom i remontima železničkih pruga, Pavić je rekao da ih za rad na projektima u inostrastvu finansijski prati Češka eksportna banka, i to tako da 50 odsto poslova i opreme je posao te kompanije, a ostatak firmi iz zemlje u kojoj se projekat realizuje.

"Češka eksportna banka je državna i ona bi kredit dala Zzeleznicama Srbije a garant za vraćanje je država Srbija", rekao je Pavić i naglasio da kreditni aranžmani za finansiranje razvoja infrastrukture spadaju među najpovoljnije, da nisu komercijalni zato što podrazumevaju promociju industrije Češke republike.

Naglašavajući da projekat ze rekonstrukciju i modernizaciju postoji više od 20 godina, i da nije realizovan zbog nedostatka sredstava, zamenik gradonačelnika Nebojša Zdraković je rekao da je neophodno da se automatiziju četiri pružna prelaza iz bezbednosnih razloga a po standardima koje Fiat automobili Srbija zahtevaju, kao i da se elektrificira pruga.

"Od velikog je značaja ovaj projekat jer trećina srpskog izvoza ide iz ovog regiona, ali i zato što još nije završen auto-put od Kragujevca ka Koridoru 10", rekao je Zdravković i naveo da FAS najveći deo proizvodnje transportuje železnicom.

Prema rečima Miloševića, rekonstrukcija i modernizacija pruge predstavljala bi s jedne strane dug prema FAS-u , kao najvećem srpskom izvozniku, a s druge strane omogućila bi bolju saobraćajnu vezu i ekonomsku povezanost Batočine i Kragujevca.

Miletić je ocenio da je projekat značajan za Lapovo jer je to grad na Koridoru 10 i treći železnički čvor u Srbiji po veličini i po protoku robe.

"Svaka modernizacija je od velikog značaja, pre svega što bi se skratilo vreme vožnje putnika i transporta robe, a time bi se stvorila i bolja klima za investitore", naveo je Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: