BG: Partnerstvom do novih garaža

"Parking servis" razmatra povećanje broja parking mesta u prestonici kroz javno-privatno partnerstvo, pišu "Večernje novosti".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.02.2014.

19:53

Default images

U dvomilionskom gradu u kome svakog dana saobraća više od 650.000 vozila, ne računajući ona u tranzitu - 22.500 parking mesta u zoniranim delovima grada i 10.000 u garažama, nije dovoljno. Zato se povećanje kapaciteta planira izgradnjom podzemnih garaža, ispod saobraćajnica, parkova ili objekata, koje je moguće realizovati kroz javno-privatno partnerstvo.

JKP "Parking servis" razmatrao je više od 20 različitih lokacija u najužem centru grada, sa idejom da se garaže smeste i ispod ulica i zelenih površina.

"Već smo krenuli sa uređivanjem parkirališta na zapuštenom platou ispred KSC 'Pinki Zemun', gde ćemo izgraditi novo parkiralište sa 172 parking mesta", kaže Andrija Čupković, vršilac dužnosti direktora "Parking servisa".

"Trenutno sa gradom Beogradom i 'Gradskim pijacama' razmatramo plan izgradnje podzemnih garaža ispod svih velikih pijaca, u kojima će se parkiranje naplaćivati do 17 časova, a posle toga će stanari koji žive u okolini, moći da se parkiraju po povlašćenim cenama", kaže Čupković.

Ovakvi projekti su šansa i za potencijalne investitore, da u sradnji s "Parking servisom" ulože u izgradnju novih garaža u okviru javno-privatnog partnerstva.

"Za ovaj posao su potrebne velike investicije, sa rokom vraćanja uloženih sredstava od pet do sedam godina. Lokalne samouprave nisu u mogućnosti da ulože ovu količinu novca iz svog budžeta, te su im potrebni partneri", kažu u "Parking servisu".

Prema ranijim najavama, Grad bi privatnicima trebalo da ponudi atraktivne lokacije za nove javne garaže, niže cene građevinskog zemljišta, ali i slobodno formiranje cena za usluge parkiranja u novoizgrađenim objektima, što je stimulans za ulaganje privatnog sektora.

"Privatne firme koje se odluče da ulože novac u izgradnju podzemnih garaža potpisaće ugovor sa gradom o korišćenju novih garaža na 20 do 30 godina. U slučaju nepoštovanja ugovora, investitor gubi pravo korišćenja objekta, koji ostaje u vlasništvu Skupštine grada. Nova parkirališta biće zajedničko vlasništvo privatnih preduzeća i grada", ističe Čupković.

Prema istraživanju koje je pre nekoliko godina radio "Parking servis", 68 odsto svih vozača u Beogradu koristi garaže i parkirališta. Svakom trećem vozaču smeta ograničeno vreme, dok se svaki peti žali na nedovoljno prostora za parkiranje. Vozačima je najvažnije da lako pronađu parking mesta, a zatim bezbednost automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: