Vesić: BG pretvaramo u megalopolis

Važni projekti za razvoj glavnog grada, poput Beograda na vodi i metroa, mogu se sprovesti isključivo uz snažnu političku volju, smatra Goran Vesić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.01.2014.

09:25

Default images

U intervjuu za televiziju Pink, sekretar Privremenog veća Beograda Goran Vesić rekao je da nijedan takav projekat nije moguće sprovesti bez takozvane političke volje i da je tako bilo i ranije, kao kada se gradila petlja Gazela.

Prema njegovim rečima, trenutno se intenzivno radi na stvaranju uslova za izgradnju Beograda na vodi, određuju se parcele i mesta na koja će se izmestiti delovi ranžirne železničke stanice i autobuske stanice, ali se i planiraju nove linije prevoza koje će služiti za dolazak i odlazak sa tih novih stanica.

"I da nema Beograda na vodi, potpuno je jasno da autobuska stanica ne može da bude u centru grada. Jer sada imate situaciju da nekome ko dolazi iz Valjeva ili Ljiga više vremena treba da prođe kroz Beograd nego što im treba da dođe u Beograd", rekao je Vesić i nagovestio da bi nova lokacija te stanice mogla da bude kod Buvlje pijace na Novom Beogradu.

Govoreći o kritikama tog projekta, on je rekao da je Beograd na vodi veoma važan projekat i za glavni grad i za Srbiju, jer će dugoročno uposliti domaću građevinsku industriju, privući strane kompanije i investitore i promeniti fizionomiju Beograd i od njega napraviti "centar jugoistočne Evrope i prvi megalopolis posle Istanbula i Atine".

Prema rečima Vesića, na tom prostoru gradiće se hoteli, objekti kulture, poslovne zgrade, tržni centri ali i zgrade za stanovanje, pa će taj deo postati "središte kulturnih i političkih dešavanja".

Vesić je rekao da je sledeći veliki razvojni projekat u Beogradu izgradnja metroa, jer je Beograd došao do trenutka kada bez metroa teško može da nastavi svoj razvoj.

On je rekao da je projekat metroa nasleđen od prethodne vlasti i da se, u tom smislu, već vode razgovori s francuskim partnerima.

Govoreći o sredstvima potrebnim za njegovu izgradnju, Vesić je rekao da Beograd ima resurse koji nisu dovoljno iskorišćeni, poput imovine, ali je i podsetio da glavni grad, za razliku od nekih drugih velikih gradova, nikada nije emitovao obveznice.

Vesić je najavio i gradnju vinčanskog mosta preko koga će prelaziti autoput i železnica, čime će Beograd dobiti obilaznicu.

On je najavio i da će u narednih mesec dana biti rešen "problema" sa "Bus Plusom".

"Problem sa Bus Plusom je što je ovakva situacija neodrživa", ocenio je Vesić i dodao da je od početka bio "nakaradno postavljen", da ga građani nisu dobro primili.

On je istakao da iz meseca u mesec opadaju prihodi u naplati karata, zbog čega je saobraćajni sistem doveden na ivicu rentabilnosti.

"Suština je u tome da grad mora da preuzme ovaj sistem", rekao je Vesić i dodao da su već otvoreni pregovori sa turskim vlasnikom.

Vesić je najavio da će o tome biti obavešteni građani i da neće biti dozvoljeno da se uruši saobraćajni sistem, što će biti završeno već u narednih mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: