Norveška traži radnike-plata 4.500€

Norveškoj su potrebni inženjeri, nastavnici, i to pre svega nastavnici prirodnih nauka, lekari i medicinske sestre, vozači autobusa, kuvari i konobari...

Srbija

Izvor: eKapija

Sreda, 29.01.2014.

18:15

Default images

Evropska kancelarija za zapošljavanje (EURES) obavila je je izveštaj u kome se navodi da se radnicima pomenutih zanimanja u Norveškoj nudi prosečna mesečna plata od 4.500 evra.

Prema izveštaju EURES-a, ovoj skandinavskoj zemlji nedostaju posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod. Traženi su i vaspitači za rad sa predškolskom decom, psiholozi i taksisti, prenosi portal E-kapija pisanje regionalnih medija.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, "Aker" "Solutions", "FMC Technologies", "Statoil", "National Oilwell Varco", "Kvaerner", "Kongsberg Gruppen", "Aibel", "Roxar" i "Fabricom".

U izveštaju EURES-a se podvlači da je za boravak u Norveškoj potrebna prijava za dozvolu za boravak u periodu od tri meseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest meseci dok traži zaposlenje.

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svetu. Radnici zaključuju pisani ugovor, koji podrazumeva tri do šest meseci probnog rada pre potpisivanja dugotrajnog ugovora.

Plata se isplaćuje mesečno, a zaposleni rade 37,5 sati nedeljno, odnosno 7,5 sati svakog radnog dana, a maksimalno 40 sati nedeljno.

Zaposleni u proseku proseku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora, koji je uredno plaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

247 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: