Kako do manjih kamata na obveznice?

Da bi kamatne stope na državne hartije od vrednosti značajnije pale, neophodno je da investitori budu uvereni da su javne finansije u Srbiji dugoročno održive.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.01.2014.

16:46

Default images

A tome bi doprinelo i zaključivanje aranžmana sa MMF-om, ocenili su danas ekonomisti u izjavama Tanjugu.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je ranije da je dobar signal što je poslednja emisija dvogodišnjih državnih dinarskih obveznica prodata po kamatnoj stopi nižoj od ponuđenog kupona.

Prema njegovim rečima, to je znak da "investitori smatraju da ćemo se unormaliti kao država što se tiče javnih finansija".

Docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Ranđelović istakao je da na visinu kamate na državne hartije od vrednosti utiču dve grupe faktora - makroekonomski, pre svega fiskalni pokazatelji u zemlji, na koje moramo da utičemo merama fiskalne konsolidacije, kao i šire međunarodno okruženje.

"Kamatna stopa na državne hartije od vrednosti, pre svega, odražava percepciju stranih investitora o riziku ulaganja u te hartije. U tom smislu, fiskalna pozicija zemlje je jedan od ključnih parametara. Pored toga, bitni su i ostali makroekonomski pokazatelji, ali u našem slučaju, čini se da je ključni uticaj fiskalnih pokazatelja", naveo je on u izjavi Tanjugu.

Ranđelović je naveo da bi znak održivosti javnih finansija bio da konsolidovani budžet u dugom roku normalno funkcioniše, da servisira sve obaveze bez daljeg povećanja poreskog opterećenja, da ne postoji rizik da država neće u nekom trenutku moći da izvrši neko plaćanje.

"I u tom smislu, program fiskalne konsolidacije o kojem se priča i prethodne godine i pre toga, u stvari, jeste ključan", naveo je on.

Sprovođenje fiskalne konsolidacije koje bi obezbedilo da se budžetski deficit spusti na nivo oko dva do tri odsto BDP-a doprinelo bi tome, da kamatna stopa na hartije od vrednosti koje emituje Republika Srbija opadne, ocenio je Ranđelović. Prema njegovim rečima, što je kreditni rejting zemlje niži, on odražava veći rizik ulaganja u hartije od vrednosti jedne države i u tom slučaju kamatne stope su veće.

S druge strane, najava aražmana sa MMF-om, svakako, može da deluje stabilizatorno, jer MMF ne najavljuje razgovore o aražmanu ukoliko ne smatra da su ispunjene neke, makar minimalne, pretpostavke za uspešan završetak tih razgovora, dodao je Ranđelović.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Mališa Đukić naglasio je da je saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama, poput MMF-a, u smislu spremnosti da se ide ka zaključivanju novog aražmana, umirujući signal i pozitivno doprinosi percepciji investitora i interesovanju za kupovinu državnih hartija od vrednosti.

On je u izjavi Tanjugu ocenio da se sa padom kamata može dovesti u vezu i raspisivanje izbora i njihov ishod, ako se sa velikom verovatnoćom može pretpostaviti ko će imati ključna ministarstva, formirati vladu i da li će nastaviti sa reformskim kursom.

"To, svakako, takođe, šalje signal da, uprkos raspisivanju izbora, neće doći do odstupanja od politike sprovođenja reformi koje su najavljene, što je pozitivno u smislu da nije došlo do rasta neizvesnosti u meri koja bi donela poskupljenje novca, odnosno rast kamatnih stopa", naveo je Đukić.

On je naveo da usled efekata globalne finansijske krize, ne samo Srbija, već i zemlje u regionu beleže pad kreditnog rejtinga, i da se na primeru Hrvatske pokazalo da pad kreditnog rejtinga, ne mora nužno da znači i rast kamatnih stopa u bankarskom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: