Sindikat EPS-a ipak najavio štrajk

Uprkos uverenju ministarke energetike Zorane Mihajlović da u Elektroprivredi Srbije neće biti generalnog štrajka, Sindikat EPS-a najavio mogućnost štrajka.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 28.01.2014.

15:25

Default images

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije doneo je danas odluku o najavi generalnog štrajka u tom javnom preduzeću, zahtevajući poboljšanje uslova rada, rekli su agenciji Beta u tom sindikatu.

U Sindikatu EPS nisu mogli da preciziraju kada će rad biti obustavljen, ali su naveli da od najave do održavanja štrajka mora da prođe najmanje deset dana.

"Snabdevanje strujom u Srbiji nijednog trenutka neće biti prekinuto, ni ugroženo zbog štrajka", naglasili su u Sindikatu radnika EPS-a.

Radnici EPS-a nezadovoljni su zbog smanjenja zarada zaposlenima u javnom sektoru, zabrane zapošljavanja do kraja 2015. godine i nedostatka sredstava za rad, a zahtevaju i isplatu pozajmice od 50.000 dinara svakom zaposlenom.

Sindikat EPS-a zahteva i da se uključi u Socijalno-ekonomski savet i socijalni dijalog, kao član Konfederacije slobodnih sindikata.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović odbacila je danas mogućnost održavanja generalnog štrajka radnika EPS-a. Ona je poručila da se sve može rešiti u razgovorima, koje je najavila do kraja ove nedelje.

"Niti smo o tome (štrajku) razgovarali, niti smo imali takvu najavu, a to se ne vidi ni u dopisu koji nam je uputio sindikat", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodalada ne postoji nijedan problem koji sindikat vidi, a da to ne može uz razgovore da se reši i najavila da će primiti sindikat EPS-a na razgovore do kraja ove nedelje, jer se, kako je rekla, zalaže za partnerstvo između sindikata, države i preduzeća, bez čega ništa nije moguće uraditi.

U Sindikatu su rekli i da su pozvani da dođu na sastanak u Ministarstvu energetike u petak 31. januara.

List "Danas" piše da sindikat EPS-a traži od Vlade Srbije da odobri isplatu pozajmice od 50.000 po zaposlenom ili će u suprotnom stupiti u štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: