NS: Protest zbog računa za gas

U Novom Sadu održan protest individualnih potrošača prirodnog gasa koji su nezadovoljni visinom decembarskih računa i kvlitetom gasa.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.01.2014.

15:06

Default images

Protest je održan ispred poslovnog centra NIS-a u Novom Sadu gde je sedište i Javnog preduzeća "Srbijagas", a skup je organizovalo Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet".

Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina građana koji su tražili da se računi za gas individualnih potrošača za decembar redukuju, jer smatraju da su neopravdano visoki.

Oni pitaju kako je moguće da decembarski računi budu i četiri puta veći od novembarskih. Do sada se niko od nadležnih nije pozabavio njihovim problemima.

Njihov ručak ove nedelje nije pripremljen uz pomoć gasa, već ih je upravo gas izveo na ulicu, i, kako kažu, doveo do sedišta "Srbijagasa". Različita su im domaćinstva, pa i mesto u kojem žive ali spaja ih činjenica da im je svima decembarski račun najmanje duplo veći od novembarskog.

Građani sumnjaju u kvalitet gasa ali te sumnje ne mogu biti ni potvrđene ni demantovane – kako tvrde, jedino je "Srbijagas" nadležan da sudu o tom kvalitetu. Zbog toga traže hitno formiranje radne grupe pri ministarstvu energetike koje će ispitati šta se dogodilo pa je potrošnja bila nekoliko puta veća, a spoljna temperatura gotovo ista.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet" Radomir Ćirilović rekao je novinarima da će, povodom problema visokih računa, tokom naredne nedelje razgovrati s ministarkom energetike Zoranom Mihajlović, dodajući da je zadovoljan brojem građana koji su se okupili da izraze nezadovoljstvo.

"Obraćamo se ne samo Srbijagasu, već i Republickoj agenciji za energetiku i svim distributerima prirodnog gsa u Srbiji da se preispitaju decembarski računi i da se obustvi 'kamaćenje' tih računa dok se ne utvrdi njihova tačnost", rekao je Ćirilović.

On je najavio da će zahtevati da se Radna grupa Ministrastva energetike počne baviti proverom kvaliteta prirodnog gasa, jer, kako je kazao, osnovano se sumnja da je došlo do mešanja srpskog i ruskog gasa, pa je zbog toga usledilo povećanje potrošnje.

"Tražićemo da se osnuje nezavisna laboratorija za određivanje kvaliteta prirodnog gasa, jer je nelogično da samo Srbijagas određuje kvalitet gasa", rekao je Ćirilović.

I dok građani protestuju i tvrde da neće platiti račune za gas, nadležni se veoma retko oglašavaju po ovom pitanju.

Iz "Srbijagasa" već danima ne stižu odgovori na pitanja šta će biti sa računima za gas i da li ih je moguće revidirati, dok su nas u nadležnom ministarstvu, Ministarstvu energetike, uputili da navedena pitanja opet postavimo "Srbijagasu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: