"Iza protesta stoji politika"

Današnji protest u Beogradu je politički instruisani protest sindikata zarad potpunog zaustavljanja reformi, kažu u Ministarstvu privrede.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.01.2014.

16:44

Default images

Povodom protesta i razgovora premijera s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata metalaca i Granskog sindikata industrije i energije UGS Nezavisnost u Beogradu, prilikom koga je bio zaustavljen saobraćaj u prestonici, ministarstvo Saše Radulovića je na svom sajtu objavilo da su protesti instruisani od političkih partija kako bi se zaustavile započete reforme.

"Protest sindikata preduzeća u restrukturiranju protiv donošenja zakona o privatizaciji i stečaju i jučerašnji štrajkovi, ali i sve dosadašnje sindikalne aktivnosti, direktno su instruisani od strane političkih partija, u cilju zaustavljanja započetih reformi, koje žele da zadrže propalu ekonomsku politiku vođenu poslednjih deset godina, da zadrže i partijske i sindikalne privilegije u javnom sektoru, a sve na štetu građana Srbije. U tome ih podržavaju i neodgovorna rukovodstva preduzeća u ovom sektoru. Ovi i ovakvi sindikati ne rade u interesu radnika, već isključivo u interesu sindikalnih privilegija koje guše društvo", piše na sajtu Ministarstva privrede.

Ministarstvo podseća na sastanak Socijalno-ekonomskog saveta, koji je održan 20. januara i navodi da taj sastanak ne poznaje niti Zakon o Socijalno-ekonomskom savetu kao ni Poslovnik o radu ovog tela.

Navodi se da se na taj način želi stvoriti privid širokog protivljenja reformama.

"U dosadašnjem toku rada, predsednik Vlade nije bio prepreka bilo kakvim reformskim aktivnostima. Sa druge strane, nije bio ni podrška. Premijer, koji deluje kao da je pod pritiskom svakodnevnih napada preko žute štampe, do sada nije pokazivao veliki interes, niti se bavio ekonomskim aktivnostima Vlade", navodi ministarstvo Saše Radulovića..

Kako se navodi, na dan kada je bio održan pomenuti sastanak, Ministarstvo rada bilo je spremno da tekst Nacrta zakona o radu uputi ministarstvima na mišljenje. Takođe se navodi da su u toku bili i pregovori sa ostalim sindikatima o usaglašavanju stavova i nazirala se i očekivala saglasnost svih strana do kraja ove nedelje.

"Svi ovi napori su, bez ikakvog povoda, najave i obrazloženja, obesmišljeni u ponedeljak. Očigledno ja da nam kao društvu nije dosta 'Vršačkih vinograda', neodgovornih direktora i neodgovornih državnih službenika koji ne rade u interesu društva", piše na sajtu Ministarstva privrede.

Ministarstvo ističe da, ni na današnjoj sednici Vlade, nije doneta formalna odluka o bilo kakvom povlačenju usvojenih predloga zakona iz skupštinske procedure.

"U isto vreme, Vlada nije postupila ni po drugoj urgenciji Ministarstva privrede da zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o ovim predlozima zakona. Ovo pokazuje punu neozbiljnost neformalnog sastanka koji je održan u ponedeljak i pratećeg saopštenja. Ministarstvo privrede je nacrte ta četiri zakona predložilo Vladi početkom decembra, ali je odugovlačeno sa njihovim usvajanjem. Očigledno je, da je bilo političke volje, da su ti reformski zakoni mogli biti usvojeni u Skupštini i pre tog ponedeljka 20. januara. Tako da usiljeni sindikalni protesti ne mogu biti razlog, već samo izgovor i paravan za prikrivanje nedostatka političke volje i želja za održavanje blata u kome kao društvo propadamo."

Ministarstvo privrede zahteva od Vlade da do 1. februara 2014. godine zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Predlogu zakona o privatizaciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju, Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju i Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza. U Ministarstvu ističu da će, u protivnom, to biti siguran znak da je vladajuća koalicija odustala od reformi.

"Za Srbiju postoje dva puta – jedan je propala ekonomska politika subvencionisanja, korupcije, partijskog zapošljavanja, samovolje pojedinaca, pljačkaške privatizacije, parazita koji žive na leđima društva i drugi, mnogo teži, put odgovornosti, napornog rada, domaćinskog ponašanja, pristojnosti, institucija sistema."

Ministarstvo privrede tvrdi da radi na tome da otkoči reforme.

"Mi se nismo prihvatili ovog posla da bismo lako odustali. Građani podržavaju započete reforme i to daje snagu da istrajemo i pobedimo. Ne mogu interesne grupe da kroje kapu svim građanima Srbije. Političari moraju da nauče da se ne mogu raditi samo popularne stvari i pričati o reformama. Mora nekad nešto i da se uradi. Budućnost naše dece zavisi od naše odgovornosti. Dosta je bilo", zaključuje Ministarstvo privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: