Za naknadu za porodiljsko 86 papira

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da država za godinu dana nije uradila ništa da pojednostavi odobravanje naknade porodiljama

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.01.2014.

14:14

Default images

Za tu naknadu potrebno je 86 dokumenata.

U otvorenom pismu NALED je naveo da je za taj propust odgovorna državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Brankica Janković koja je zadužena za staranje o porodici i socijalnoj zaštiti.

"Procedura za ostvarivanje prava na naknadu tokom porodiljskog odsustva zahteva predaju 12 grupa dokumenata, odnosno 86 papira. U toj gomili, porodilje i njihovi poslodavci potpuno nepotrebno nose 80 papira na šaltere institucija", naveo je NALED.

Više od polovine dokumenata - 48 od 86 odnosi se na poreske potvrde o plaćenom porezu i doprinosima, a traži se fotokopija zdravstvene knjižice i ugovor o radu iako se već dostavljaju doznake.

Takođe, s obzirom da je država obavezna da isplati ovu naknadu porodiljama, postavlja se pitanje zašto ceo ovaj proces ide preko leđa privrede uz komplikovanu proceduru refundacije - pita NALED.

NALED u pismu podseća sekretarku Janković da je novembra 2012. i sredinom januara 2014. na primedbe o komlikovanoj proceduri odgovorila identično: da se analizira Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom i da će prilikom definisanja novih rešenja uzeti u obzir predloge NALED-a.

"Vi ste neko ko može da postavi rok za završetak te reforme i da je sprovede", poručio je NALED državnoj sekretarki u Ministarstvu rada i pozvao je da preuzme odgovornost i postavi za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: