Zašto je i gde nestala "stomaklija”

U kafanama u Kragujevcu već nekoliko dana je vanredno stanje. Gosti traže "stomakliju“, svoje omiljeno piće za opuštanje i razbibrigu, ali nje nema, pa nema.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 21.01.2014.

11:00

Default images

"Kako, bre, nema stomaklije", najčešće je pitanje koje ovih dana konobarima upućuju ljubitelji "stomaklije“, ali oni samo sležu ramenima i kažu: "Nema je u veleprodaji, ne može da se nabavi“.

Kako mnogi Kragujevčani ne počinju dan bez "stomaklije“, logično je što nervoza raste iz časa u čas. Nijedna druga industrijska rakija ne može da zameni "stomakliju“ koja se pravi od prirodnih voćnih rakija i šljivove prepečenice oplemenjene sa 10 odsto odabranih lekovitih trava.

"’Stomaklija’ nije obična rakija, ’stomaklija’ je lek“, kažu dugogodišnji konzumenti ovog pića, hvaleći se dobrom vitalnošću i u poodmaklim godinama. "’Stomaklija’ je, bre, odlična za imunitet“, dodaju, sve misleći da se konobari šale s njima. Ali đavo je odneo šalu, proizvođač "stomaklije“ – "Prokupac“ AD iz Beograda je u ozbiljnim finansijskim problemima i već nekoliko meseci, kako piše Politika, ne puni flaše.

"Već tri, četiri meseca smo u blokadi i, praktično, ništa ne radimo. Imamo ozbiljne finansijske probleme, a država neće da popusti. Ipak, verujemo da će za mesec dana ’stomaklija’ opet biti na tržištu. I biće bolja nego dosad, jer se za ovo vreme dobro ukrtila“, sa optimizmom nam je poručilo odeljenje veleprodaje ovog preduzeća.

Zbog nezavidne situacije, skupština akcionarskog društva je 28. novembra prošle godine održala vanrednu sednicu, na kojoj su prisustvovali vlasnici. "Prokupac“ AD ima tri velika vlasnika, koji poseduju 94,3 odsto akcija ovog čuvenog proizvođača prirodnih rakija. To su Slobodan Simić, "Invest-import“ AD i "Europian star“ DOO.

Na toj skupštini govorio je Časlav Jovanović, predsednik Nadzornog odbora u firmi: "Ističem da je preduzeće već duže vreme u blokadi i da je izrada UPPR (unapred pripremljeni plan reorganizacije) iznuđeno rešenje, jer u protivnom se suočavamo sa ozbiljnom opasnošću od bankrota. UPPR je način predviđen Zakonom o stečaju, da se dobije vremenski predah, u kome bi trebalo pokušati da se stabilizuje poslovanje.“

Sa željom da vlasnike ubedi u mogućnost reorganizacije, Jovanović je još naveo da je sa "Agrobankom“ postignut dogovor o reprogramu duga na osam godina, uz grejs period od dve godine i kamatnom stopom od 3,5 odsto. Međutim, za zastupnike većinskog udela u kapitalu ovo obrazloženje, očigledno, nije bilo dovoljno.

Oni su tražili da se situacija razjasni, pa je Uroš Rodić iz firme "Invest-import“ zatražio odgovore na sledeća pitanja: "Da li će država podržati plan? Kako objasniti da je u 2012. prihvaćen reprogram Agrobanke, a napravljen dug od preko milijardu dinaru? Ko su odgovorna lica? Da li su svi poverioci potpisali saglasnost za ovaj plan?“

Iz zapisnika objavljenog na sajtu firme, može se videti da je Jovanović kazao da će tražiti "privremenu meru“, kako bi se odblokirao račun i nastavila proizvodnja, na šta je Rodić rekao da veruje ovom menadžmentu, uz opasku da su se menadžeri ranije "često menjali, dizali kredite kod Agrobanke da kupuju akcije kako bi bili većinski vlasnici“.

I pored sumnjičavosti Zorana Drobnjaka, direktora firme "Invest-import“, koji je rekao da ne veruje da će plan reorganizacije uspeti, Skupština "Prokupca“ AD donela je odluku da se pokrene stečaj u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije.

Da li je "stomaklija“ nestala sa tržišta zbog nekakvih finansijskih malverzacija koje prete da unište firmu ili je, možda, u sve umešana konkurencija koja želi da preuzmu poznati rakijski brend i ogromno tržište, samo je jedno od pitanja koje ovih dana razmatraju Kragujevčani, nervozni što moraju da traže zamenu za piće kojem, kako kažu, zamene nema.

I dok u "Prokupcu“ AD traže rešenje, ljubitelji "stomaklije“ iz Kragujevca ih opominju da paze šta rade i podsećaju na ono što su sami naveli u svojoj reklami: "’Stomaklija’ je već decenijama jedinstvena i neprevaziđena rakija travarica“. O tome svedoči i podatak da je do sada proizvedeno, i popijeno, više od 82 miliona litara ovog pića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: