Povlačenje Nacrta (nije)dobar potez

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže povlačenje nacrta zakona o radu dokaz da se vladajuća koalicija plaši gubitka podrške glasača i da odustaje od reformi.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2014.

19:04

Default images

Prokopijević je agenciji Beta rekao da je povučen nacrt zakona o radu koji je bio "benigan", jer je predviđao lakše otpuštanje i otpremnine, ali ne i ukidanje pregovaranja o kolektivnom ugovoru i prestanak prakse da troškovi sindikata padaju na teret poslodavaca.

"Ako su benigni predlozi koji su išli u protržnišnom pravcu povučeni onda je to dokaz da je Vlada Srbije odustala od reformi", ocenio je on.

Prokopijević smatra da aktuelna vlada neće sprovoditi reforme ni po cenu bankrota države.

Socijalno-ekonomski savet povukao je ranije danas nacrt zakona o radu i osnovao radnu grupu koja će napraviti novi nacrt tog zakona.

Nezadovoljni predloženim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, sindikati su tražili njegovo povlačenje iz procedure, uz pretnju masovnim štrajkovima i protestima ako to ne bude urađeno.

"Povlačenje nacrta Zakona o radu dobar potez"

Ekonomski analitičar Mahmud Bušatlija ocenio je da je odluka o povlačenju Nacrta izmena Zakona o radu dobra i očekivana jer dokument nije usaglašen sa predlozima radnika i dodao da taj potez ne može da utiče na reforme u Srbiji zato što one nisu ni počele.

"Povlačenje (Nacrta Zakona o radu) očekivano je iz prostog razloga, jer je jednostrano rađen, nije usaglašen sa stavovima sindikata i radnika od kojih zavisi proces proizvodnje", kazao je Bušatlija za agenciju Beta i dodao da je taj potez dobar jer je nacrt prilično ishitren.

Prema njegovim rečima, nije ni jasno ko je nacrt izmena radio, iz kojih pobuda, a stiče se utisak da je rađen isključivo za protebe poslodavaca. Kako je naveo, u Srbiji nema ni strategije reforme na osnovu koje bi se dalje razvijala situacija, ni političkog miljea koji bi gledao daleko jer da bi se reforme sprovodile one moraju da se zasnivaju na ideji kakva bi zemlja trebalo da bude za 20 i više godina.

"Potez (odluka po povačenju nacrta izmena Zaona o radu, koji je doneo kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta) ne može da uspori eforme. One neće ni krenuti kada je obećano. Svi političari obećavaju da će baš sutra krenuti u reforme a to je nezivodljivo jer ne znaju šta
treba da reformišu",
kazao je on.

Bušatlija je rekao da ga najviše brine činjenica da ministarstva ne koordiniraju akcije što se, prema njegovoj oceni, vidi iz različitih ocena i predloga i naknadnih komentara i tumačenja.

On je ocenio da u tome leži osnovna zamka u teškom sprovođenju reformi, jer je jedinstvena reforma koja bi bila potrebna državi reforma javnog sektora i obuhvata javnu upravu, finansije, preduzeća i fondove i treba da uvede odgovorno i profesionalno upravljanje
javnom i državnom svojinom.

Bušatlija je dodao da je to moguće ako bi se formiralo telo koje bi koordiniralo rad ministarstava. Domaći političari samo pričaju o reformama ali ne objašnjavaju šta one znače i kako planiraju da ih sprovedu, rekao je Bušatlija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: