Soči: Naši radnici još u pritvoru

Građevinski radnici iz Srbije, koji su privedeni u Krasnoj poljani, pored Sočija, jer, kako je saopšteno, nisu imali potrebna dokumenta, i dalje su pritvoreni.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 19.01.2014.

16:07

Default images

Predstavnici ministarstva spoljnih poslova sa njima su u stalnom kontaktu i pokušavaju da reše problem sa ruskim vlastima.

A Dušan Kukić, vlasnik agencije "Hej ju", za koju se tvrdilo da je organizovala odlazak provedenih radnika, tvrdi da su svi radnici koje je angažovao ili došli kući, ili da i dalje neometano rade. On priznaje da na uslove rada malo može da se utiče, dok iskusni građevinski radnici priznaju da mnogi odu na rad a da pri tom i ne znaju šta ih zapravo čeka.
(Ilustracija: sxc.hu)
Ko je poslao radnike u Soči da rade na crno – to je pitanje na koje još nema odgovora. Iz čačanske agencije Hej ju, koja je u medijima prozvana da je odgovorna, tvrde da to apsolutno nije istina. Kako kažu, rade po zakonu, najveći deo radnika koje su angažovali se vratio kući, a preostalih tridesetak neometano radi. Međutim, oni priznaju da na uslove rada radnika koje pošalje u Rusiju ne mogu da utiču.

"Radnici dolaze, pročitaju ugovor i odlučuju da li idu lili ne, a u ugovoru sve piše. Kakav im je smeštaj, ja u to ne mogu da ulazim. Imaju tri obroka ali o tome kakva je hrana ne mogu da govorim jer sam daleko. Oni završavaju papire nekim prelazima ili kako je to – ja u tu priču ne ulazim", kaže Dušan Kukić, vlasnik agencije "Hej ju".

Verovatnoća je su radnici koji su privedeni u Sočiju znali da rade na crno, ali da su prihvatili rizik jer moraju da prehrane porodicu, kažu u sindikatu građevinarstva. Oni dodaju da veliki broj njih ustvari i ne zna šta ih očekuje kada tamo stignu, a da država ne radi svoj posao, kako Rusija, tako i Srbija.

"Očekuju ih neredovne zarade, očekuju ih robovski uslovi gde će da skapavaju koliko će da rade. Radnici moraju da razmisle pre nego što se upuste u bilo kakvo putešestvije, ne samo u Rusiji, već i u Srbiji", kaže Duško Vuković, predsednik sindikata građevinskih radnika.

Vuković kaže da Rusija nije jedini problem i da je svaka zemlja u kojoj se organizuju veliki sportski događaji primamljiva za rad na crno. Trenutno, največi problem je Katar, zbog procene da na pripremi svetskog prvenstva u fudbalu 2022. na crno radi oko 70.000 građevinskih radnika iz više zemalja Afrike, Azije i Evrope.

Situacija složena

Konzul Milan Živković nalazi se u Sočiju kako bi u saradnji sa ruskim državnim organima, pre svega sa Federalnom migracionom službom pomogao radnicima.

Naši radnici su ilegalno radili na izgradnji objekata za Olimpijske igre u Sočiju. Izvori Bete kazali su da je situacija "složena", i da će sutra biti nastavljeni pregovori.

Diplomatski izvori naveli su juče da su na gradilištu privedeni i drugi ilegalni strani radnici.

Radnici iz Srbije, bi prema ruskim zakonima mogli da budu finansijski kažnjeni i deportovani iz Rusije, uz zabranu ulaska u Rusiju za određeno vreme.

Ruske vlasti su povečali kontrolu pred Zimske olimpijske igre koje počinju u Sočiju u februaru, posebno zbog nedavnih terorističkih akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: