Dinar u ponedeljak slabiji za 0,1%

Kurs dinara prema evru biće u ponedeljak, 20. januara, u padu za 0,1 odsto ili osam para, uprkos intervenciji centralne banke od 60 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

18:07

Default images

Zvanična srednja vrednost iznosiće 115,6912 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS je danas prodala 60 miliona evra na medjubankarskom deviznom tržištu, da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Dinar će u ponedeljak biti 0,7 odsto slabiji u odnosu na kurs prema evru pre mesec dana, a tri odsto u odnosu na isti dan prošle godine.

Indikativni kurs dolara danas oslabio 0,3 odsto i iznosi 85,1861 dinara.

Srpska valuta je prema američkoj 1,1 odsto slabija na mesečnom nivou i 1,5 odsto na godišnjem nivou.

NBS je od početka ove godine četiri puta intervenisala svojim deviznim rezervama na tržištu, ukupnom prodajom od 150 miliona evra, računajući i današnju intervenciju.

Povodom trodnevnog slabljenja dinara početkom ove nedelje, NBS je ocenila da pad kursa srpske valute nije pokazatelj većih i trajnijih poremećaja, već predstavlja očekivanu reakciju tržišta na sezonski veću deviznu tražnju domaćih preduzeća.

Na slabljenje dinara uticala je odluka američke centralne banke da počev od januara smanji obim programa kvantitativnih olakšica, a slična kretanja valuta su ovih dana primetna i kod valuta zemalja u regionu koje imaju režim fluktuirajućeg kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: