Fič snizio kreditni rejting Srbiji

Agencija Fič rejtings snizila je kreditni rejting Srbije na B+ sa stabilnim izgledima, sa ranijih BB- sa negativnim izgledima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

10:33

Default images

"Kao ključne razloge za svoju odluku, Fič rejtings navodi rast deficita u 2014. godini po osnovu prethodno preuzetih obaveza, kao i opšte stanje javnog duga u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda, ali i izostanak sprovođenja prethodno najavljivanih strukturnih reformi u prethodnim godinama", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kao pozitivne strane, agencija navodi, između ostalog, započinjanje pregovora sa Evropskom unijom, smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa i povećanje deviznih rezervi i početak pregovora sa MMF-om, koji je planiran za februar ove godine.

Ministarstvo finansija je saopštilo da prepoznaje potrebu za kontinuitetom u stabilizaciji javnih finansija i makroekonomskog okruženja, "što se i postiže nastavkom rada na sprovođenju strukturnih reformi čime bi se stvorile zdrave osnove za rast srpske privrede".

"Prvi koraci u tom smeru su već načinjeni sa većim nego očekivanim privrednim rastom u 2014. godini, istorijski niskom stopom inflacije za 2013. godinu, povećanjem izvoza koje je dovelo do smanjenja deficita tekućeg računa platnog bilansa, a troškovi finansiranja države su u poslednjem kvartalu 2013. godine na domaćem finansijskom tržištu dostigli istorijski minimum sa tendencijom daljeg smanjenja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija nastaviće da insistira na doslednom sprovođenju i razradi paketa mera kako bi se u narednim godinama u potpunosti implementirao plan za smanjenje fiskalnog deficita i dugoročno stabilizovanje učešća javnog duga u BDP i osigurao privredni rast Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: