"Dačić da raspusti Ekonomski savet"

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zatražila je od premijera i predsednika Socijalno-ekonomskog saveta Ivice Dačića da hitno raspusti taj savet

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

18:19

Default images

ASNS traži i da se utvrdi reprezentativnost svih socijalnih partnera i uspostavi zakonitost u socijalni dijalog i rad sindikata u Srbiji.

"Vlada stalno ističe borbu za zakonitost kao jedan od svojih prioriteta, pa zahtevamo od predsednika Vlade fa u oblasti sindikalnog delovanja i socijalnog dijaloga konačno uvede red i poštovanje zakona i uspostavi elementarne standarde primene civilnom društvu i neprikosnovenoj evropskoj praksi", navedeno je u saopštenju ASNS.

"Penzioner, Branislav Čanak (predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost") je godinama nezakonito član Socijalno ekonomskog asveta i za to vreme konstantno ostvaruje neprimerene privilegije i veliku ličnu materijalnu korist. U tom cilju permanentno pokušava da monopoliše sindikalnu scenu i svojim bahatim, necivilizovanim i diktatorskim ponašanjem razbija i diskredituje svaki pokušaj sindikjalnog jedinstva i zajedničkih akcija"

Ljubisav Orbović (predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije - S S S S - i član Socijalno-ekonomskog saveta), takođe primenjuje isti obrazac, proglašavajući se za jedinog zastupnika interesa radnika, sprečavajući svaki pokušaj uspostavljanja istinskog socijalnog dijaloga, smatra ASNS.

ASNS podseća da je "Vlada Srbije, bez ikakvog osnova, S S S S-u poklonila 38 miliona dinara, iako je to izričito zabranjeno zakonom, da su funkcije u Socijalno-ekonomskom savetu dobro plaćene, da se visoka primanja ostvaruju po osnovu članstva u upravnim odborima fondova i državnih preduzeća, a kako se tamo zastupaju interesi radnika, najbolji primer je Galenika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: