EPS: Struja je tačno obračunata

Kompanija "EPS snabdevanje" saopštila je da je, nakon kontrole decembarskih računa, utvrđeno da je potrošnja struje tačno obračunata.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

17:39

Default images

Odnosno, kako je saopšteno, da nije došlo do sistemske greške.

"Pojedini kupci su dobili veće račune, jer je potrošnja u decembru u Srbiji bila veća za 24 odsto u odnosu na novembar. Povećanje iznosa na računu u dinarima nije direktno srazmerno povećanju potrošnje u kilovat-satima, jer je iznos koji kupac treba da plati uslovljen zonskim načinom obračuna. I minimalno povećanje potrošnje nekog kupca može da dovede da kupac iz zelene zone pređe u plavu ili crvenu, što povećava iznos računa", saopšteno je.

Ta kompanija je podsetila da je tarifnim sistemom određeno da se rastom potrošnje u kilovat-satima iznos računa povećava progresivno dodala da je na račune za decembar uticala povećana potrošnja struje.

"Istorijski podaci o potrošnji po mesecima ukazuju da je potrošnja u decembru uvek značajno veća u odnosu na novembar. Na povećanje potrošnje utiču i verski i državni praznici kada se već tradicionalno beleži veća dnevna potrošnja. Konkretno, u 2013. godini to je povećanje na nivou ukupnog distributivnog konzuma u Srbiji 24 odsto, a na području 'Elektrodistribucije Beograd' je čak 31 odsto", dodaje se.

"EPS snabdevanje" navodi da je na uvećanu potrošnju u decembru uticao i, kako je saopšteno, "objektivni temperaturni uticaj".

"Takođe, period obračuna za decembar 2013. godine je između 31 i 33 dana, dok je za novembar 2013. godine bio između 29 i 30 dana, te je ukupno obračunata energija po tom osnovu veća", navodi "EPS snabdevanje".

Ta firma je dodala da svaki kupac ima pravo na reklamaciju ukoliko sumnja u ispravnost računa, jer uvek postoji mogućnost da dođe do greške u pojedinačnom slučaju.

"Na primeru dva računa koje je Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, predstavila kao problematične utvrđeno je da je očitavanje brojila tačno i da je obračun ispravan. Uvećani računi ovih kupaca posledica su povećanja njihove potrošnje u decembru", dodaje se.

Ministarka Mihajlović zatražila je u sredu, 15. januara, od EPS-a da u roku od sedam dana utvrdi da li je bilo nekih problema sa računima za struju od decembra, jer su se pojedini građani žalili na uvećane iznose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: