Sindikati traže smenu Radulovića

Više sindikata je od Vlade Srbije zatražilo smenu ministra privrede Saše Radulovića.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 15.01.2014.

12:42

Default images

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) zatražilo je od srpskog premijera Ivice Dacića da hitno smeni ministra Radulovića, izjavio je potpredsednik tog preprezentativnog sindikata Zoran Mihajlović.

Mihajlović je na skupu sindikalnih predstavnika u preduzećima u restrukturiuranju, rekao da sindikat neće odustati od najavljenih protesta, čak i ako Vlada isppuni drugi sindikalni zahtev i iz procedure povuče predloge zakona o privatizaciji i stečaju, kao i nacrt izmena Zakona o radu.

"Ono što eksplicitno tražimo to je smena gospodina Radulovića, koji je najveće zlo i najveći lažov u Srbiji od svih onih koji su došli i od svih ovih tajkuna. Najveći tajkun još uvek sedi u Ministarstvu, naveći tajkun još ovek sedi u Vladi i neznam dokle ćemo to da trpimo", rekao je Mihajlović na skupu u Beograd.

Prema recima potpredsednika SSSS, Radulović se "dosta dobro obogatio" vodeći stečajeve u raznim firmama i sada radi ono što su mu "zadali strani investitori, odnosno Američka privredna komora čiji je eksponent".

"Gospodin Radulović, zamislite, nije čak ni Srbin, nego ima kanadsko državljanstvo. Čovek je došao sa Zapada, biće tu neko vreme, verovatno će posle toga otići, ali će uraditi ono što su mu zadali strani investitori", rekao je Mihajlović.

Smena ministra, povlačenje zakona i protest

Smenu ministra Radulovića zatražili su i predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije i granskog sindikata industrije, energetike i rudarstva "Nezavisnost" koji, pored toga, traže i povlačenje iz skupštinske procedure zakona o privatizaciji i stečaju.

Istrovremeno, najavili su da će 24. januara u Beogradu biti organizovan veliki protest zaposlenih u preduzećima u restruktriranju.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je da se sindikati moraju izboriti za povlačenje ta dva zakona iz skupštinske procedure, kao i predloženog Zakona o radu.

Prema njegovim rečima, ovi zakoni su pogubni za radnike budući da će zaposleni u preduzećima u restrukturairanju nakon usvajanja plana reorganizacije ostati bez posla, te da bi zato trebalo izvršiti pritisak za njihovo povlačenje.

Vujović je rekao da ako se ne uspe zahtevima za povlačenje zakona, i ne izvrši pritisak na poslanike da ne glasaju za njihovo usvajanje - "popravnog ispita nema".

Predstavnici ta dva sindikata predaće danas zahteve za povlačenje iz pocedure ovih zakona i zahtev za smenu ministra Radulovića Skupštini Srbije, kao i vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: