Srbija u vrhu po lošim zajmovima

Teško naplativi zajmovi u Srbiji će ove godine iznositi 19 odsto od ukupnih kredita, pokazalo je najnovije istraživanje Unikredita.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 14.01.2014.

15:26

Default images

To znači da će Srbija biti u vrhu po lošim zajmovima u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE).

Analitičari te finansijske grupe danas u Beču na forumu Juromani objavili su i da će udeo loših zajmova u regionu CIE ove godine biti 11,5 odsto a sledeće 11,3 odsto.

Veći udeo nenaplativih zajmova u CIE od Srbije imaće ove godine samo Mađarska, Rumunija i Ukrajina.

Najmanji udeo teško naplativih zajmova u ukupnim beležiće Turska, od tri odsto, zatim Slovačka, od 5,5 odsto, Češka, od šest procenata i Poljska, od 7,3 odsto.

Istovremeno analitičari Srbiji za period 2013-15. prognoziraju rast zajmova od četiri odsto i depozita od 5,2 odsto, s tim što će rast zajmova predvoditi privreda a depozita građani.

Kada je reč o kreditnim aktivnostima, u Unikreditu u narednim godinama očekuju oživljavanje u regionu CIE, čemu će u najvećoj meri doprineti sektor privrede.

Analitičari ističu da je od sredine 2013. rast kreditiranja umereno ubrzavao, dok je rast depozita i dalje na stabilnom nivou koji podrazumeva postepen zaokret ka novom bankarskom modelu.

"Uprkos izazovima, bankarski sektor u CIE nastavlja da pokazuje zadovoljavajući nivo profitabilnosti, dok je povraćaj kapitala više nego dvostruko veći u odnosu na onaj u zapadnoj Evropi", istakla je analitičarka Unikredita Karmelina Karluco.

Prvi čovek Unikredita za region centralne i istočne Evrope Đani Franko Papa rekao je na predstavljanju prognoze bankarskog sektora u CIE da se očekuje da postepeno poboljšanje privredne aktivnosti u regionu prati dalje ubrzanje rasta kreditiranjanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: