I PKB čeka kredit iz Abu Dabija

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) konkurisaće za sredstva iz zajma Ujedinjenih Arapskih Emirata za navodnjavanje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2014.

13:32

Default images

U PKB-u je formiran je tim za projektovanje novih zalivnih sistema, a ukoliko bude odobren, projekat navodnjavanja na površini od 3.000 hektara biće finansiran sredstvima arapskog zajma za navodnjavanje - Razvojnog fonda Abu Dabija.

PKB sada navodnjava 5.600 hektara, a ukoliko se projekat ostvari, ta korporacija bi imala 8.600 hektara pod zalivnim sistemima, izjavio je rukovodilac projekta i glavni inženjer za melioraciju, Miroslav Denić.

U navodnjavanje oranica u Srbiji Arapski Emirati će uložiti ukupno 100 miliona dolara, a tim formiran u PKB ima zadatak da pripremi tehničku dokumentaciju za realizaciju projekta koji se odnosi na navodnjavanje zemljišta koje obrađuje ta korporacija.

Tih 3.000 hektara nalazi se na severu rita, na gazdinstvu "Dunavac", Besnom Foku i na Vrbovskom, objavljeno je u listu "Poljoindustrija", koji izdaje PKB.

"Imamo idejna rešenja, pripremili smo lokacije, a biće nam potrebne usluge neke konsultantske kuće koja bi uradila reviziju projekta. U tom delu predviđena je izgradnja nove crpne stanice. 'Kišvara' bi snabdevala vodom centralni deo i jug rita, a nova crpna stanica severni deo", precizirao je Denić.

U 2013. godini sistemi za navodnjavanje u PKB su radili "punom parom". Navodnjavan je semenski kukuruz, šećerna repa, deo lucerke, druga setva kukuruza...

Crpna stanica "Kišvara" radila je bez prekida šest meseci. Agregati, mašine i pumpe su spremni za početak nove sezone. Na proleće će na starim sistemima za navodnjavanje biti zamenjeni upravljački ormari.

To će, kako je kazao Denić, stvoriti preduslove da se u narednim godinama sve poveže u jedan informacioni sistem, preko baznih stanica koje će prikupljati podatke.

"Sa mašinama ćemo komunicirati putem računara. Tako ćemo kontrolisati zalivne norme, vreme zalivanja i mnoge druge stvari", kazao je Denić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: