"Bez reformi nema investicija"

Ministar privrede Srbije Saša Radulović ocenio je danas u Beču da bez neophodnih reformi i usvajanja novih zakona nema investicija i privrednog rasta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.01.2014.

13:01

Default images

On je, u izjavi Tanjugu, istakao da je na ekonomskom forumu centralne i istočne Evrope "Juromani" (Euromoney) imao priliku da informiše investitore o reformama koje su započete i efektima koji se očekuju, u cilju upućivanja dobre poruke da je Srbija dobra destinacija za investicije.

"Ključne reforme su zakon o stečaju i privatizaciji, koji bi morali da budu doneti u skupštini do kraja meseca. Oni nam daju temelj da možemo da završimo restrukturiranje i da prekinemo sa praksom koju smo imali poslednjih 10 godina koja nas je jako mnogo koštala i jako mnogo košta budžet", objasnio je Radulović.

On je podvukao da su ti zakoni čak preduslov da bi mogao da funkcioniše tranzicioni fond koji bi trebalo da pomogne ljudima da prođu kroz teške promene.

"Zatim, zakon o radu koji je kritičan ne samo u Srbiji, već u celom regionu, kao što se čulo na konferenciji, imamo ozbiljne probleme sa tim zakonom. Njegova posledica je nedostatak novih radnih mesta i veliki rast sive ekonomije, bez te promene mislim da nećemo videti veći napredak", kazao je Radulović.

On je, takođe, ukazao i na zakon o planiranju i izgradnji koji bi trebalo u značajnoj meri da skrati vreme za dobijanje građevinskih dozvola.

To je, prema njegovim rečima, samo prvi paket reformi koji bi trebalo jako brzo da prođe skupštinu, kako bi Srbija mogla da krene napred.

"Nakon toga imamo čitav niz drugih propisa koje bi trebalo promeniti, od zakona o javnim preduzećima, do registracije of-šor firmi, kako bi uveli malo reda u privredni sistem u državi. To su sve neke stvari koje su neophodne da bi dobili dobro poslovno okruženje za privredni rast", poručio je on.

Na pitanje kada se može očekivati ubrzanje privatizacije, Radulović je odgovorio da će to biti kada zakoni prođu skupštinu.

"Ono što radimo sada je priprema za privatizaciju, gde se preko 'ličnih karata' koje se rade utvrđuju imovina i obaveze, i priprema program finansijskog restrukturiranja koji će se uglavnom svesti na konverziju potraživanju u kapital, kako bi ta preduzeća očistili od dugova i napravili atraktivnim za potencijalne investitore. To je nešto sa čime se borimo u poslednja četiri meseca", rekao je on.

Radulović je dodao da su otpori bili veliki i da su još prisutni.

"Kako zakoni kasne, a kasne jer je trebalo da budu doneti do kraja prošle godine, to daje neku lažnu nadu svima onima koji bi želeli da do promena ne dođe, da nastavimo po starom, da možda mogu da sačekaju. Mislim da je to pogrešna poruka i zbog toga je jako bitno da završimo sa tim zakonima do kraja januara", kazao je on.

Ministar Radulović je ocenio da je raspoloženje austrijskih investitora pozitivno.

On je ukazao da će u sredu biti održan skup sa Privrednom komorom Austrije i velikim brojem privrednika koji žele da čuju o reformama koje se sprovode i o preduzećima u restrukturiranju koja će biti dostupna za investitcije.

"Ima dosta zainteresovanih investicija, ali ako ne sprovedemo reforme, ako ne donesemo neophodne zakone i nemamo čiste račune za ta preduzeća, niko neće investirati. To je preduslov za sve", zaključio je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: