JA: 1.000 zahteva za restituciju

Istorijskom arhivu u Jagodini prošle godine je podneto oko hiljadu molbi za izdavanje dokumentacije radi podnošenja zahteva za restituciju.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 14.01.2014.

11:07

Default images

Kako je agenciji Beta rečeno u toj instituciji, zahtevi građana za restituciju odnose se na oduzetu imovinu ne samo tokom nacionalizacije, nego i konfiskacije, agrarne reforme i eksproprijacije.

Rok za podnošenje zahteva za vraćanje nacionalizovane imovine Agenciji za restituciju je do početka marta 2014. godine. Zato je Istorijski arhiv u Jagodini na svom internet sajtu postavio imenski registar sa oko 1.500 ljudi sa područja Jagodine kojima je oduzeta imovina tokom nacionalizacije.

U Istorijskom arhivu u Jagtodini kažu da mnogi i ne znaju da je imovina njihovih predaka oduzeta ili imaju nepotpune podatke, tako da će im registar biti od koristi.

Registar je urađen u okviru projekta "Nacionalizacija i konfiskacija imovine u srezu Svetozarevo od 1946. do 1962. godine" koji je finansiralo Ministarstvo kulture, a podržao Institut za noviju istoriju Srbije.

Koordinator projekta, istoričar Milorad Jovanović je rekao da će, osim internet izdanja, u prvom kvartalu ove godine biti objavljena i knjiga sa tim registrom.

"Knjigu prati i moja studija o prisilnom obliku oduzimanja imovine. Reč je o istorijskom kontekstu procesa nacionalizacije, o tome kako je nova komunistička država posle 1945. godine stvorila ekonomsku platformu koja se zasnivala na društvenoj i državnoj svojini zbog čega je donet Zakon o nacionalizaciji i konfiskaciji", kazao je Jovanović.

Prvi Zakon o nacionalizaciji je donet 1946. godine. On je predviđao oduzimanje preduzeća u 42 privredne grane, a 1948. godine zakon je dopunjen tako što su dodate još neke privredne grane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: