Radulović: Veliki prostor za rast

U Srbiji postoji veliki prostor za bolji privredni rast, poručio je ministar Radulović na ekonomskom forumu centralne i istočne Evrope u Beču.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 14.01.2014.

11:00

Default images

Ministar privrede Saša Radulović izrazio je danas u Beču uverenje da će se Srbija, ako bude sprovela potrebne reforme, naći na dobrom putu ka boljem privrednom rastu za koji, kako je istakao, postoji veliki prostor.

On se na ekonomskom forumu centralne i istočne Evrope "Juromani" (Euromoney), u okviru panela "Evropa: Oporavak i rast", kojim je otvoren skup, složio sa predstavnicima finansijskih institucija Bugarske i Rumunije, da je stopa rasta u regionu slabija od potrebne.

Radulović je istakao da je potrebno smanjiti porez na zarade, ukazujući da na prvih 300 evra koje neko zarađuje u Srbiji mora da plati porez u visini od 120 evra.

Zbog toga je, kako je dodao, 30 odsto bruto domaćeg proizvoda u zoni "sive ekonomije".

Zakon o radu i previsoke poreske stope pospešuju "sivu ekonomiju", upozorio je on i izrazio uverenje da će, ako se promeni zakon o radu i sprovede poreska reforma, to predstavljati podstrek za privredu.

"Privatnom sektoru i ljudima treba dati više para za investicije", kazao je Radulović.

On je, tako, naveo da se za tekuću godinu očekuje rast od jednog procenta, a za iduću godinu 1,5 odsto, što je, kako je konstatovao, daleko od onoga što je potrebno Srbiji.

Prema njegovim rečima, slab rast prouzrokovan je nesprovođenjem neophodnih strukturalnih reformi u proteklih 10 godina.

Radulović je ukazao da je vlada sprovela značajne reforme u proteklom periodu i da je fokus sada na kreiranju dobrog okvira za biznis. S tim u vezi, kako je naveo, radi se na Zakonu o radu, kao i regulativi vezanoj za građevinske dozvole, koja je problematična, jer je prekomplikovana i time ostavlja prostor za korupciju.

Radulović je kazao da je vlada indentifikovala ključne oblasti u kojima treba raditi na poboljšanju kako bi se pospešio privredni rast.

"Mi smo mala ekonomija, a naš problem je strukturni, i ako sprovedemo reforme, uveren sam da ćemo imati veći rast. Imamo veliki prostor za rast ako sprovedemo reforme", podvukao je srpski ministar.

On je priznao da je stanje u kojem se radi na boljitku privrede teško, navodeći da je nezaposlenost viša od 20 odsto.

Ministar je, međutim, istakao da je optimista da se sprovođenjem potrebnih reformi može pripremiti put za dobru budućnost na planu privrednog rasta.

Prema njegovim rečima struktura privrede je glavni problem Srbije, pošto se puno novca koristi za nefunkcionalna preduzeća.

Erik Berglof, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), složio se sa ministrom privrede Sašom Radulovićem da će strukturne reforme u Srbiji dovesti do rasta, a da podsticaje treba vratiti "kao duha iz lampe, koji više nema moć".

Upitan da izabere prioritetnu meru reformi koje će obezbediti razvoj za region centralne i istočne Evrope, Asim Husain, zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Evropu, rekao je da je to reforma tržišta rada, odnosno radnog zakonodavstva. Sa tim se složio i glavni ekonomista EBRD-a.

Na panelu koji je otvorio ekonomski forum u Beču, pored ministra Radulovića i predstavnika MMF i EBRD učestvovali su i Daniela Bobeva, zamenik premijera za ekonomski razvoj u Vladi Bugarske, Liviju Voinea, ministar za budžet u Vladi Rumunije.

Ministar Radulović će tokom dana govoriti i na okruglom stolu posvećenom mogućnostima investiranja i poslovanja u Srbiji, na kome će potencijalnimn investitorima predstaviti novi regulatorni okvir za privatizaciju i potencijal za "braunfild" investicije u 153 preduzeća u restrukturiranju i 419 drugih preduzeća u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

Radulović će se u sredu, u organizaciji austrijske ambasade u Beogradu, Privredne komore Austrije i Ministarstva privrede Srbije, sastati sa predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom i 47 generalnih direktora najznačajnijih austrijskih kompanija koje imaju poslovni interes u Srbiji.

Tokom boravka u Beču, Radulović će, kako je najavljeno, imati i sastanak sa predstavnicima Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, kao i brojne bilateralne susrete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: