ASNS: Zajedno protiv Zakona o radu

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) poziva ostale sindikate na dogovor o zajedničkom delovanju u pogledu izmena Zakona o radu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2014.

17:30

Default images

ASNS je Savezu samostalnih sindikata Srbije (S S S S), UGS "Nezavisnost", Konfederaciji slobodnih sindikata i Udruženim sindikatima Srbije "Sloga" uputila inicijativu za dogovor o zajedničkom delovanju u pogledu izmena Zakona o radu.

Taj sindikat, u saopštenju navodi da su predložene izmene i dopune Zakona o radu potpuno neprihvatljive.

"Pored pogubnog efekta na radni, socijalni i ekonomski položaj zaposlenih, želimo da ukažemo na ozbiljnu nameru predlagača Zakona da potpuno marginalizuje sindikate, njihov rad svede na puku formalnost i praktično eliminiše svaku efikasnu mogućnost zaštite prava zaposlenih", navodi se u saopštenju.

ASNS, takođe, navodi "da je očigledna namera da se sindikati međusobno suprotstave, posvađaju i iscrpe u međusobnim sukobima i time otupe, kompromituju i obesmisle sve aktivnosti i nesporna ukazivanja na pravnu neodrživost i ekonomsku i socijalnu pogubnost predloženih izmena Zakona o radu, ali i drugih zakona, a pre svega, Zakona o štrajku, Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju".

"Ozbiljnost i rešenost Vlade, tajkuna i kvazi poslodavaca da se kroz izmene zakona praktično eliminišu sindikati kao aktivan društveni činilac zahteva, bez obzira na različita mišljenja, stavove, razmimoilaženja, loša iskustva i nesporazume, hitno i neizostavno objedinjavanje i zajednički usaglašen nastup i aktivnost svih sindikata kako bi zaštitili osnovna ljudska, radna, ekonomska i socijalna prava zaposlenih i elementarna prava na sindikalno organizovanje i sindikalni rad", navodi se i saopštenju.

ASNS je predložio održavanje zajedničkog sastanka predsednika svih sindikalnih centrala na kome bi, kako se navodi, "stavili tačku na dosadašnje nesporazume, dogovorili se o toleranciji i uzajamnom nenapadanju", zauzeli zajednički stav o neophodnosti povlačenja predloga zakona iz procedure i drugim merama i zajedničkim aktivnostima koje se odnose na ceo set predloženih zakona uključujući i Zakon o štrajku, Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju.

"Samo zajedno, usaglašenim stavovima i aktivnostima možemo da se suprotstavimo i onemogućimo donošenje svih zakona koji su suprotni osnovnim interesima zaposlenih i pravu na sindikalno organizovanje i rad pa očekujem pozitivan stav i podršku kako bi ova inicijativa postala zajednička i operativna", navodi se u saopštenju ASNS.

Ranije danas Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost zatražili su povlačenje iz procedure izmene zakona o radu, a iz skupštinske procedure povlačenje predloga zakona o privatizaciji i onog o stečaju, i u suprotnom, najavili masovne proteste i zatražili smenu premijera i resornih ministara.

U zajedničkom saopštenju dva sindikata su zatražili ravnopravno uključivanje reprezentativnih sindikata u celokupan postupak zaokruživanja radnog zakonodavstva i donošenje"kodeksa rada"", kao i poštovanje i stavljanje u funkciju institucija socijalnog dijaloga, posebno socijalno-ekonomskog saveta Republike.

Državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović rekao je Tanjugu da će predstavnici Radne grupe još jednom pozvati sindikate da daju svoje mišljenje o predloženim rešenjima koja su stigla tokom javne rasprave o izmenama Zakona o radu, iako su oni još ranije odlučili da napuste pregovore o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: