SSS protiv Zakona o privatizaciji

Savez samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca poziva parlamentarne stranke socijaldeokratske orijentacije da ne dozvole usvajanje novog Zakona o privatizaciji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2014.

13:43

Default images

Predlog novog Zakona o privatizaciji, kako navode u SSS Kragujevca, će "omogućiti otkaze za oko 50.000 radnika u Srbiji i doneti niz mogućnosti za koruptivno ponašanje".

"Upozoravamo da član 30 predloga tog zakona, koji je vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru 30. decembra predviđa da usvajanjem UPPR-a (Unapred pripremljenog plana reorganizacije) prestaje radni odnos zaposlenima i prestaje da važi kolektivni ugovor koji je stečajni dužnik zaključio sa zaposlenima", piše u saopštenju kragujevačkog SSS-a.

Takođe, navodi sindikat, UPPR predviđa da zaposleni stiču pravo na otpremninu u visini minimalne zarade po godini rada u radnom odnosu kod subjekta privatizacije za koji nisu primili otpremnine.

"Pored toga što omogućava da se nad preduzećima u restrukturiranju usvajanjem ovog zakona pokrene stečaj, predlog zakona o privatizaciji donosi i niz mogućnosti za koruptivno ponašanje, kao što je, da privatizacioni upravnik dobija ovlašćenje Skupštine preduzeća, Upravnog i Nadzornog odbora", tvrde u SSS Kragujevca.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca procenjuje da će usvajanjem tog zakona o privatizaciji otkaze dobiti oko 50.000 radnika u Srbiji, a u Kragujevcu će bez posla ostati gotovo 3.500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: