Prve dame piloti u “Er Srbiji“

Prvi put u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije avionima će upravljati i žene piloti - Biljana Savić, Danijela Miletić i Ivana Milojević, pišu "Novosti".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.01.2014.

19:21

Default images

Za njih je "Er Srbija“ otvorila vrata kokpita. Primljene su na konkursu. Znanjem o vazduhoplovstvu, umećem na simulatoru, položenim raznim testovima, oduševile su komisiju i dokazale da su podjednako dobre, pa možda i bolje od kolega muškaraca.

Profesionalne dozvole već imaju. Letačko iskustvo, takođe. Imaju i dozvole za različite tipove aviona, a dobiće i za one kojima će ubuduće upravljati. Tako je Biljani i Danijeli već počela šestonedeljna obuka za "erbasove“ u trening-centru "Er Berlina“ u Nemačkoj. Ivana "startuje“ sredinom februara sa obukom u Beogradu za tip aviona ATR-72, koja traje osam nedelja.

Nakon toga, kada završe i formalnosti oko upisa tipa letelice u dozvole, sledi linijska obuka za komandama u avionima pod budnim okom instruktora. A, susret sa putnicima očekuje ih već tokom ove letnje sezone.

"Ponosni smo što ćemo imati tri žene pilota, koje će upravljati našim avionima. Dve dame pilotiraće vazduhoplovima A319, ali takođe i 'erbasovima' A320 kada nam 2018. budu isporučene te letelice. Jedna žena pilot će upravljati ATR 72", kaže za "Novosti“ Dane Kondić, generalni direktor "Er Srbije“.

"Ovo je važan trenutak u istoriji srpskog nacionalnog avio-prevoznika i pokazuje našu posvećenost pružanju jednakih mogućnosti, što je jedna od osnovnih vrednosti 'Er Srbije'. Ovo je nova 'Er Srbija'", ocenjuje on.

Najmlađa, dvadesetsedmogodišnja Biljana Savić, sanja liniju Beograd - Abu Dabi. Za partnerstvo "Er Srbije“ i "Etihada“ kaže da je dobitna kombinacija, pa zato za svoj prvi let u uniformi nacionalne avio-kompanije i priželjkuje Emirate.

"Čast je leteti za 'Er Srbiju'. Nacionalna avio-kompanija je uradila veliku stvar. Konkurs je bio javni, ko zaslužuje, taj prolazi. I to mi se sviđa, jer sam u Australiji odrasla u jednom takvom sistemu", kaže Biljana.

"Drago mi je što ću raditi u modernoj avio-kompaniji, koja je lider u regionu, koja otvara veliki broj novih destinacija, imaće nove avione... Sviđa mi se i uniforma, jedva čekam da mi krojači uzmu meru. A, za nas pilote, pantalone i ravne cipele", navodi ona.

Biljana je rođena u Valjevu, ali se porodica, dok je još bila beba, preselila u Australiju. Prva poseta Srbiji i izabrala je zanimanje. Seća se, bilo joj je sedam godina. "Aeroflot“. Sidnej - Moskva - Beograd. Zamolila je mama stjuardesu da uvede Biljanu u kokpit.

"Niko u mojoj porodici nema veze sa avijacijom, ali znala sam da ću biti pilot onog trenutka kada sam prvi put ušla u kabinu i ugledala tu gomilu dugmića. Svi su mi govorili ma daj, žena pilot. Videćete vi, rekla sam i pokazala", priča Biljana.

"Tokom školovanja birala sam one predmete koji su imali veze sa vazduhoplovstvom. Letim od svoje 16. godine. Prvo su to bili sportski avioni u Australiji, a onda sam 2004. godine upisala Pilotsku akademiju u Vršcu i tu sam stekla zvanje profesionalnog pilota krajem 2007. Ostala sam u Srbiji. Prošla sam obuke za nekoliko tipova aviona, biznis džetove. A to su isto mlaznjaci", navodi ona.

"Tri godine pilotirala sam avionima jedne privatne avio-kompanije u Srbiji. A, onda je 'Er Srbija' raspisala konkurs, javila sam se i položila. Kada su me obavestili da sam primljena, sreći nije bilo kraja. Vratila sam se tu gde sam rođena, i to je posebna emocija", objašnjava Biljana.

"Jat“ je ranije imao uslov za pilote, prolazili su samo oni koji su služili vojsku, zato i nije bilo žena.

"Ali, znala sam da će i srpska nacionalna avio-kompanija jednog dana zaposliti i žene pilote i strpljivo sam čekala", priča Biljana.

Sagovornica "Novosti" kaže da se svaki put oduševi kada na svetskim aerodromima vidi dve žene, jedna kapetan, a druga kopilot.

"Mogu da zamislim kako se putnici iznenade kada im avionom upravljaju samo žene. Nekome nije svejedno. Ali, mislim da žene mogu i bolje od muškaraca da upravljaju letelicama. Izdržljivije su. Zapravo, nema razlike, ako znaš da radiš taj posao, to je to", ističe Biljana.

"Biti pilot ne znači da treba da imaš snagu, avioni su slični ženama, traže nežnost, da putnici ne osete poletanje, sletanje... To jeste zahtevan posao koji traži odricanja, stalno mora da se uči, da se pilot usavršava. Imala sam i kritične situacije, ali mi nije bila frka. Jednostavno, u vazduhoplovstvu postoje procedure za svaku moguću situaciju i, kada se pojavi problem, rutinski ga rešavam. Dok sam bila u školi za pilote, najviše sam volela akrobacije, čak sam i sestru jednom provozala i više me nikada nije zadirkivala. Fantastičan je osećaj kada letite noću, kada blešte svetla gradova...", ističe ona.

Iz Belgije, gde živi, Danijela Miletić je direktno otputovala u Nemačku na obuku za "erbas“. Kako kaže za "Novosti“, zvanje profesionalnog pilota stekla je u "Ostender koledžu“ u Belgiji. Radila je za nemačku avio-kompaniju na biznis džet avionu.

"Teško je ženama da dođu do pilotskog zvanja i baš zbog toga one koje se bave ovim poslom su verovatno najviše motivisani piloti koji se mogu naći", kaže Danijela. Ona u tome vidi jedinu razliku između žena i muškaraca pilota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: