Ko se kako greje u Srbiji

U Srbiji 57,2 odsto stanova, oko 1,39 miliona, nema instalacije za centralno ili etažno grejanje, a 22,1 odsto stanova se greje snabdevanjem iz javnih toplana.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.01.2014.

10:54

Default images

Podatke je objavio Republički zavod za statistiku, popis je sproveden od 1. do 15. oktobra 2011, a popisano je ukupno 2.432.208 nastanjenih stanova u Srbiji.

Etažnim grejanjem opremljeno je 498.835 stanova, odnosno u 20,6 odsto stanova toplota se isporučuje iz kotlarnice koja se nalazi u stanu ili zgradi.

Centralno grejanje uglavnom je zastupljeno u gradskim naseljima.

Od ukupnog broja stanova koji se greju toplotom isporučenom iz javne ili mesne toplane, čak se 98,9 odsto nalazi u gradskim naseljima.

Prema popisnim podacima, svaki treći stan, ili 35,5 odsto nastanjenih stanova u gradskim naseljima, priključen je na centralno grejanje.

U ostalim naseljima 77,5 odsto nastanjenih stanova greje se uz pomoć peći ili sličnog grejnog tela u stanu, dok 21,6 odsto stanova ima sprovedene instalacije etažnog grejanja.

Posmatrano prema regionima, u Beogradskom regionu najviše stanova greje se energijom isporučenom iz toplane.

U svim ostalim regionima najveći procenat stanova je bez instalacija centralnog i etažnog grejanja. Od 249.251 stana priključenog na gasovod čak 77,1 odsto nalazi se u Vojvodini.

U 1.618.585 nastanjenih stanova u Srbiji za grejanje prostorija koristi se drvo. U taj broj uključeni su svi nastanjeni stanovi za čije se grejanje koristi drvo, bez obzira da li je to jedini energent kojim se greju stanovi ili se koristi u kombinaciji sa nekim drugim energentom, i bez obzira na vrstu grejanja.

Od ukupnog broja popisanih nastanjenih stanova u Srbiji za čije se grejanje koriste ugalj, mazut i električna energija najveći broj je u Beogradskom regionu.

Drvo se najviše koristi u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, a gasno gorivo u Vojvodini.

U Srbiji je, kako se navodi, mali broj stanova za čije se grejanje koristi druga vrsta energije, kao što su solarna, geotermalna i energija vetra.

Prema popisnim podacima, ta vrsta energije za grejanje koristi se u svega 16.706 stanova. Najveći broj tih stanova nalazi se u Vojvodini.

Posmatrano prema opštinama, u Bosilegradu, Crnoj Travi, Babušnici, Trgovištu i Vranjskoj Banji gotovo se u svim stanovima za grejanje prostorija koristi drvo, odnosno u manje od tri odsto stanova za grejanje se koristi i neka druga vrsta energenta, najčešće ugalj ili struja.

Stanovi koji se greju na plin najveće ucešhe imaju u opštinama Novi Sad, Vršac, Petrovaradin, Stara Pazova i Kikinda, dok se u niškim opštinama Pantelej, Palilula i Medijana u bezmalo svakom četvrtom stanu za grejanje koristi električna energija.

Veliki broj stanova za čije se grejanje koristi električna energija popisan je u beogradskim opštinama Palilula, Zemun, Zvezdara, Voždovac i Čukarica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: