U Fabrici vagona još štrajkuju

Radnicima Fabrike vagona Kraljevo, koji su u štrajku već skoro sedam meseci, još nisu ispunjeni zahtevi koje su postavili kao uslov da bi se vratili na posao.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.01.2014.

16:35

Default images

Zbog toga iz sindikata najavljuju nove proteste.

Štrajkači su zahtevali isplatu zaostalih zarada, pošto FVK svojim radnicima duguje između 14 i 20 plata, zatim, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

"Sindikati bi bili saglasni, kada bi Vlada Srbije isplatila radnicima plate u visini minimalca, povezala tri godine staža i overila zdravstvene knjižice", izjavio je Tanjugu Nenad Terzić, predsednik Štrajkačkog odbora FVK.

On je, međutim, dodao da je na sastanku predstavnika Štrajkačkog odbora sa rukovodstvom FVK, u decembru, novi generalni direktor fabrike Zoran Bogdanović, tražio da se "prošlost zaboravi i sva dugovanja prema radnicima, i da se krene od nule".

Direktor je, kaže Terzić, izneo svoju viziju za fabriku u narednom periodu, a štrajkačima je rečeno da rukovodstvo FVK nije u obavezi da im overe zdravstvene knjižice, "jer mi to treba da zaradimo". Terzić je napomenuo da nisu radnici krivi što je fabrika zadužena blizu 35 miliona evra, već menadžment koji je njome upravljao i postavio pitanje ko će radnicima da overi knjižice, ako ne poslodavac.

On je zato pozvao sve radnike FVK da 13. januara dođu ispred zgrade Gradske uprave, da iskažu svoje nezadovoljstvo i čuju šta su sindikati uradili poslednjih sedam meseci od kada traje generalni štrajk.

Zoran Bogdanović je postao je pre mesec dana odlukom nadzornog odbora direktor "Livnice" u FVK i generalni direktor fabrike, zamenivši Boška Slavkovića, dugogodišnjeg direktora tog kraljevačkog koncerna. Bodganović je odmah po stupanju na dužnost najavio i rigorozne sankcije, čak i otkaze "za svakog radnika koji od države traži pomoć, a neće da radi, već platu traži štrajkujući".

On je tada naglasio i da zaostale zarade koje Fabrika duguje radnicima, neće moći da budu isplaćene iz tekućeg poslovanja, već će te zaostatke rešavati država.

Radnici Fabrike vagona, koji su u štrajku od juna, u dva maha su, 3. oktobra i 5. decembra, organizovali jednočasovne protestne skupove ispred sedišta opštine Kraljevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: