Muzika nas "tera" da trošimo više

Kupovina može da se pretvori u porodični bankrot ako to činite uz muziku.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.01.2014.

11:26

Default images

Brojna istraživanja su pokazala da prijatne melodije u radnjama čine da potrošači više kupuju. Opasnost posebno "vreba" u ovom periodu godine, kada malo ko ostaje ravnodušan na velike praznične popuste.

U Srbiji, pesmice koje simbolišu novogodišnje praznike nisu tako popularne, osim u radnjama sa dečjim igračkama. Ipak, to ne znači da smo bezbedni, jer i druge melodije mogu da promene potrošačke navike.

Na primer, romantična muzika nas navodi da više kupujemo cveće, uz Vivaldija ćemo se verovatno odlučiti za skuplje vino. Ako je u restoranu sporija melodija, gosti će više jesti i piti, a i duže će boraviti u njemu. Kada nam se muzika u prodavnici dopada, tada se osećamo prijatno, pa duže razgledamo proizvode i najčešće nešto i kupimo, iako nam to nije bilo u planu.

Džejms Kelaris, profesor marketinga na Univerzitetu Sinsinati, istraživao je ovu temu i uočio da živahna muzika može da "skrati" vreme. Uz nju potrošači misle da su u radnji proveli manje vremena, a logično je da, što više vremena borave, to će više stvari da kupe.

Brži ritmovi deluju stimulativno i ubrzavaju srčani ritam.

"Ako osoba žuri ili razmišlja o tome da uzme nešto veoma skupo, podsvesno ima utisak da je radnja puna ljudi. Takođe, nekoliko kupaca u kombinaciji sa preglasnom muzikom odaje utisak velike gužve", naglašava profesor marketinga Karen Mahlajt.

I mirisi deluju stimulativno, kada se u prodavnici oseća aroma citrusa, štedljivi kupci teško mogu da odole iskušenju i potroše više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: