Nepravilnosti u budžetu 13,1 mlrd.

DRI je utvrdila nepravilnosti u raspolaganju državnim budžetom u 2012. godini u iznosu od 13,1 milijardu i u javnim nabavkama od 31,5 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.12.2013.

13:08

Default images

Kako je objavljeno na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, Državna revizorska institucija (DRI) je ove godine kontrolisala finansijske izveštaje 56 budžetskih korisnika i 10 sastavnih delova finansijskih izveštaj, čime je obuhvaćena potrošnja 2.311 milijardi dinara budžetskih sredstava.

Pored kontrole državnog budžeta za 2012. godinu, budžeta devet ministarstva i Skupštine Srbije i dela poslovanja Narodne banke Srbije, državni revizori su proveravali finansijske izveštaje Bezbednosno-informativne agencije, Republičke direkcije za imovinu, Republičkog geodetskog zavoda, Prvog osnovnog suda, Beogradske poslovne škole - Visoke škole strukovnih studija, i Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Urađena je i revizija budžeta 24 opštine, poslovanja PIO fonda, Kliničkog centra Vojvodine, Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, 18 javnih i komunalnih preduzeća, među kojima su EPS, PTT, RTS i Infostan.

Državni revizori su nakon urađenih revizija dali 66 mišljanja, od kojih su samo dva pozitivna, 58 su sa rezervom i dva su uzdržana.

U rashodima za plate i naknade zaposlenima utvrđene su nepravilnosti od 9,5 milijardi dinara.

Kontrolisani budžetski korisnici nisu uradili popis imovine i obaveza u iznosu od 18,5 milijardi dinara.

Državni revizor Radoslav Sretenović izjavio je da javna preduzeća PTT Srbija i Emisiona tehnika u budžet Srbije nisu uplatila deo dobiti od ukupno milijardu dinara.

Sretenović je na konferenciji za novinare rekao da se najveći deo tog novca odnosi na PTT, a ostatak na Emisonu tehniku.

Sretenović je rekao da se od ukupnih nepravilnosti u budžetu od 13,1 milijarde dinara, oko 6,3 milijarde odnose na isplate pomoći policiji, koja nije usaglašena sa Zakonom o policiji.

Kako je objašnjeno, to je predviđeno kolektivnim ugovorom i za to je potrebna saglasnost ministra finansija.

Utvrđeno je, pored ostalog, da su PIO fond i Klinički centar Vojvodine suprotno zakonu naplatili prihode od 416,5 miliona dinara i to koristili za stimulativnu isplatu zarada.

U isplatama po ugovoru o delu utvrđene su nepravilnosti od 192,7 miliona dinara.

Agencija ze lekove i medicinska sredstva isplatila je naknade za 72 člana komisije kojima je istekao mandat, u ukupnom iznosu od 19,8 miliona dinara, a Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) članovima Upravnog odbora isplatila je 3,9 miliona dinara bez odluke Skupštine Agencije.

AOFI je, kako su utvrdili revizori, mimo popisa odobrila kredite u vrednosti od 28,6 miliona evra, produžila rokove za vraćenje kredita u iznosu pet miliona evra i nije preduzela mere za blagovremenu naplatu pozajmica od 5,2 miliona evra.

Za penale zbog kašnjenja u povlačenju kredita međunarodnih finsijskih organizacija budžetski korisnici su prošle godine platili ukupno 584 miliona dinara.

Javni dug na kraju prošle godine po nalazu DRI iznosio je 18,2 milijarde evra, a prema podacima Uprave za javni dug bio je 17,6 milijardi evra.

Na svim nivoima države, javni dug bio je 61,33 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako je fiskalnim pravilima ograničen na 45 odsto.

U 2013. godini DRI je budžetskim korisnicima dala 1.081 preporuku za otklanjenje nepravilnosti.

Do sada je DRI na osnovu izveštaja u 2013. podnela ukupno 29 prijava protiv 43 odgovorna lica, od čega su 24 prijave za pokretanje prekršajnog postupka, jedna za privredni prestup i četiri su krivične prijave.

DRI trenutno ima 201 zaposlenog, među kojima je 167 revizora.

"U Srbiji se nedomaćinski postupa s javnim sredstvima"

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je izveštaj DRI i ove godine pokazao da se nedomaćinski postupa s javnim sredstvima.

"Srbija je zemlja u kojoj se novac za operaciju srca dece prikuplja SMS-porukama, a istovremeno se nenamenski troše milijarde dinara budžetskih sredstava", rekao je Janković na konferenciji za novinare na kojoj je DRI predstavila rezulatat kontrole finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja 56 budžetskih korisnika tokom 2012. godine.

Po oceni Jankovića, političke veze štite one koji nezakonito troše novac poreskih obveznika: "Da nije tako ko bi rizikovao da ide u zatvor", rekao je on.

Male su šanse, po rečima Jankovića, da će raspolaganje novcem budžeta uskoro biti odgovornije jer je nedovoljno kontrolih organa.

"Svaki dinar uložen u kontrolne organe stotstruko se vraća u korist građana", ukazao je Janković.

Dodao je da državni organi sporo reaguju na preporuke kontrolnih organa čiji je posao da ukažu na nepravilnosti i daju preporuke, a ne da kažnjavaju za utvrđene zloupotrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: