Radovi na brzoj pruzi počinju 2015.

Prve aktivnosti na realizaciji modernizacije pruge Beograd-Budimpešta na Koridoru 10, za brzine vozova do 200 km na sat, očekuju se 2015, kaže ministar Antić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.12.2013.

14:28

Default images

Posle sastanka u Vladi Srbije sa kineskom radnom grupom za realizaciju tog projekta, ministar saobraćaja Aleksandar Antić je rekao da će se u 2014. raditi na izradi idejnog projekta i da ćemo tada imati jasniju sliku o tome kako će biti finansirani radovi i koliko će koštati.

Ministar je rekao da će Srbija svakako za taj projekat koristiti sredstva od ukupno 10 milijardi dolara, koje je Kina namenila za investicije u 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Prema njegovim rečima, prve procene pokazuju da je za modernizaciju pruge od Stare Pazove do Novog Sada potrebno oko 350 miliona evra i za deo od Novog Sada do mađarske granice više od 500 miliona evra.

Antić je rekao da bi, prema tim podacima, za deo kroz Srbiju trebalo izdvojiti najviše 880 miliona evra, a za deo od mađarske granice do Budimpešte skoro dvostruko više, s obzirom na to da je mađarska pruga u lošijem stanju.

Ministar je najavio da će najverovatnije u januaru biti održan zajednički sastanak tri radne grupe - srpske, kineske i mađarske - na kojima će biti nastavljeni razgovori o realizaciji projekta.

On je dodao da će se tek dogovoriti o tome da li će sastanak biti održan u Beogradu ili Budimpešti.

Antić je kazao da će se u narednom periodu razgovarati i o dinamici povlačenja sredstava od Kine i to tako da se povlačenje pomeri za godine kada očekujemo da ćemo ostvariti rast bruto domaćeg proizvoda i da kada ćemo uravnotežiti zaduživanje.

On je kazao da srpska strana traži da brza pruga bude za mešoviti saobraćaja, putnički i teretni, s obzirom na to da teretni železnički prevoz ima veliku perspektivu u budućnosti.

Antić je kazao da je za Srbiju važno da železnički Koridor 10 bude konkurentan Koridoru 4, u koji Rumunija i Bugarska ozbiljno investiraju.

Ambasador Kine u Beogradu Džang Vansjue je rekao da se nastavljaju aktivnosti dogovorene na nedavnom samitu Kine i 16 evropskih zemalja, koji je održan u Bukureštu i da je kineska delegacija došla da prouči uslove za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta, tehničke detalje, modele finansiranja i drugo.

Ambasador je naglasio da bi Srbija i Kina trebalo dodatno da unaprede saradnju i podsetio da Kinezi u Srbiji grade prvi most (Zemun - Borča) i prve radove na termoelektrani (Kostolac) u Evropi.

Vansjue je izrazio očekivanje da će Kinezi graditi i prvu prugu u Evropi, od Beograda do Budimpešte.

Antić je razgovarao sa generalnim direktorom sektora za bazične industrije državne Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine Huang Minom i ostalim članovima kineske radne grupe, u srpskom timu su bili predstavnici ministarstava za saobraćaj, finansije i spoljne poslove.

Simonović očekuje pomoć kineske strane

Kineska radna grupe za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta, zajedno sa ambasadorom Vansjuem, posetila je i "Železnice Srbije", a sastanak su obe strane ocenile veoma korisnim za buduću saradnju.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović goste je upoznao sa projektima rekonstrukcije železničke infrastrukture i nabavkom železničkih vozila, koji su neophodni srpskim železnicama u nekoliko narednih godina.

"Dalji pravci rekonstrukcije železničke infrastrukture su Koridori 10 i 11, pruga Niš-Dimitrovgrad i pruga Beograd-Novi Sad-Subotica. Za rekonstrukciju su sredstva delom obezbeđena iz ruskog kredita, a delom iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj", objasnio je Simonović, saopštile su Železnice Srbije.

Sredstvima ruskog kredita će, kako je rekao, biti modernizovano šest deonica na Koridoru 10, kao i pruga Beograd - Pančevo. Plan je da se 780 kilometara pruge Koridora 10 kroz Srbiju potpuno rekonstruiše, a da se 300 kilometara laganih vožnji na srpskim prugama smanji ili ukine.

"Nabavkom 60 novih vozova do 2015. godine, očekujemo znatno bolje stanje u putničkom saobraćaju. Prostora za povećanje obima prevoza robe još ima, ali to je usko povezano sa stanjem privrede u zemlji", rekao je generalni direktor "Železnica Srbije".

On je je dodao da "Železnice Srbije" očekuju pomoć kineske strane u realizaciji projekta modernizacije pruge od Beograda do Subotice, a da će konačnu reč dati srpska i kineska vlada. Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra saobraćaja Dejan Lasica.

Rradnu grupu iz Kine za relizaciju projekta Železničke pruge Beograd - Budimpešta, predvodio je glavni član Sektora za međunarodnu saradnju Državne nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine, Hu Fang. Reč je o radnoj grupi koja se bavi poslovanjem i upravljanjem železnicom.

Fang je predstavnicima srpskih železnica uputio niz pitanja, među kojima koliki je udeo železnice u saobraćaju Srbije, kao i koliki je obim prevoza putnika i robe na srpskim prugama. Goste je zanimalo i kakva je sadašnja organizacija železnice, i kako će funkcionisati nakon restrukturiranja kompanije naredne godine.

Direktor Direkcije za prevoz Negosav Teofilović upoznao je goste iz Kine sa sadašnjim stanjem voznih sredstava, kao i udelom putničkog i teretnog prevoza u ukupnom železničkom saobraćaju.

Kineska delegecija je dobila podatke o sadašnjem stanju pruge Beograd-Subotica, kao i broju putničkih i teretnih vozova koji dnevno saobraćaju ovom prugom.

Obe strane procenile su ovaj sastanak veoma korisnim za buduću saradnju.

Kineska delegacija se, pre ovog sastanka, susrela se i sa ministrom saobraćaja Republike Srbije Aleksandrom Antićem i razgovarala o stanovištu Vlade povodom ovog projekta, navedeno je u saopštenju.

Ovo je već druga visoka kineska delegacija koja je u proteklih mesec dana posetila srpske železnice. Prethodna delegacija koja se sastala sa poslovodstvom Železnica Srbije krajem novembra, razgovarala je o tehničkim pitanjima projekta modernizacije i izgradnje železničke pruge Beograd- Novi Sad-Subotica-Budimpešta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: