Kruševac: 2014. ključna za privredu

Predsednik Regionalne privredne komore (RPK) u Kruševcu Dragiša Ranković smatra da će 2014. godina biti prelomna za kruševačku privredu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2013.

11:11

Default images

On podseća da će se naredne godine pre svega definisati status preduzeća koja se sada nalaze pod "kapom države".

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Kruševcu u naredna dva meseca, četiri fabrike u restrukturiranju napustiće oko 950 radnika od 24.347 lica, uključujući i oko 5.500 preduzetnika, koliko ih je, prema podacima RZS, bilo zaposleno pre devet meseci.

Prema rečima Rankovića, neosporno je da je u prethodnom periodu u Kruševcu prelaz iz jednog sistema u drugi urađen "malo nespretno", kao i da gubitak radnih mesta nije amortizovan novim zapošljavanjima u malim privatnim društvima.

Ranković podseća da je Kruševac ranije imao jako razvijenu društvenu privredu gde su nosioci tog razvoja bili IMK "14.oktobar" i "Trajal" korporacija i oni su, kaže Ranković za Tanjug tada zapošljavali oko 16.000 ljudi, onoliko koliko ih je danas na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zahvaljujući izvoznicima, pre svega Kuper tajersu, Rasinski okrug je i dalje pozitivan u platnom bilansu sa inostranstvom, ali tu su preduzeća u restrukturiranju koja su u veoma teškom stanju.

Takođe, i sudbina nekadašnjih nosioca razvoja, "14.oktobra" i "Trajala" je neizvesna. Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor između "Trajala" i bugarskog "Brikela", a oko 620 radnika će napustiti "14.oktobar" putem socijalnog programa.

Predsednik RPK smatra da će 2014. godina biti prelomna za kruševačku privredu jer će se pre svega definisati status preduzeća koja se sada nalaze pod "kapom države".

S druge strane, predsednik gradskog Veća Saveza samostalnih sindikata Milenko Mihajlović ističe da je najveći problem Kruševca - realni sektor.

Prema podacima sindikata, u Kruševcu radi oko 16.000 ljudi, od toga 3.500 u proizvodnji - 14.oktobru, Trajalu, Rubinu, Duropaku, Henkelu.

Mihajlović podseća da je 2000. Kruševac imao 36.000 zaposlenih, od toga 20.000 je radilo u proizvodnji, te da je zbog loše privatizacije i stečajeva taj broj spao na 3.500.

"To je veom bolno pitanje, sve veći broj radnika ostaje bez posla, a sve dok nema realnog sektora, nema ni perskpektive", rekao je Mihajlović za Tanjug.

"Kruševac je bio i treba da bude industrijski grad, ali on to danas više nije" , ocenio je predsednik veća sindikata.

Do februara, četiri fabrike u resrtukturiranju će napustiti oko 950 radnika. Za socijalni program u Fabrici ulja prijavilo se 119 radnika, konfekciji "Zvezda" - 147, "14.oktobru" - 617, "Savremenom domu" oko 70 radnika.

Ranije, iz hemijske industrije "Župa" otišlo je 320 ljudi.

Mihajlović poziva nadležne da odvoje, kako je rekao, zdravo tkivo od nezdravog i da za preduzeća pronađu strateške partnere koji bi zaposlili nove ljude jer je "privredna situacija u Kruševcu katastrofalna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: