"Ne vezivati se za ekonomiju EU"

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DS S) Slobodan Samardžić izjavio je da vezivanje ekonomskih kretanja Srbije za ekonomiju EU nije perspektivno.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2013.

18:37

Default images

Samardžić kaže da je Unija pet godina u recesiji, a i naredne godine će imati recesiju sa velikim javnim dugom i problemom kontrole budžetskog deficita.

"Nema nikakvog razvojnog budžeta u Srbiji sve dok je ona u tolikoj meri strateški vezana za EU", kazao je Samardžić u nastavku rasprave o predlogu budžeta Srbije za 2014.

On je ocenio i da smanjenje bespovratne pomoći koje EU daje Srbiji "pokazatelj slabost izbora strateškog ekonomskog partnera".

Samardžić je govoreći o budžetskim sredstvima namenjenim Kosovu i Metohiji, naveo da je budžet smanjen za milijardu dinara. On je naglasio da je udeo u budžetu za južnu pokrajinu "ekvivalent državne politike koji se vodi prema Kosovu", navodeći da je "i u budžetu, Kosovo pušteno niz vodu".

Poslanik Demokratske stranke (DS) Božidar Đelić zatražio je od ministra finansija Srbije Lazara Krstića da obelodani ugovor Srbije i kompanje Etihad iz UAE u vezi sa osnivanjem kompanije Er Srbija.

U skupštinskoj raspravi Đelić je pitao i da li će kompanija iz UAE da dobije udeo u beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", kao i zašto je u razdelu Ministarstva pivrede predviđeno da se izdvoji 8,3 milijarde dinara za Fijat i Er Srbiju. Poslanik DS-a je naveo i da će u naredne tri godine zaposleni i penzioneri, bez obzira na visinu primanja, imati pad kupovne moća od 10 odsto.

On je citirao i ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića koji je kazao da je za mandata ove vlade, čiji je i on član, prosečna potrošačka korpa pala sa 500 na 365 dinara, odnosno za 27 odsto. Dodao je i da je budžetom, suprotno onome što se govori, predviđena devalvacija dinara sa sadašnjih 114,9 za jedan evro na 118,8 dinara za sledeću godinu, odnosno 127 dinara po evru u 2016. "To je sedam odsto devalvacije za sve koji imaju kredite", kazao je Đelić.

On je rekao i da se suprotno zaklinjanju vlasti na štednju u budžetu našlo i 951 milion dinara za žičare, jer su postojeće instalacije stare, iziskuju povećane troškove održavanja i narušavaju imidž i uslove u skijaškom centru Kopaonik

Tokom obraćanja Krstiću, predsedavajući Skupštine Srbije Konstantin Arsenović upozorio je Đelića da svojim izlaganjem ne vređa ministra finansija, stalnim ponavljanjem pitanja "da li vam je smešno", kojom je aludirao na ponašanje ministra koji se u prethodnoj raspravi, kako je naveo, smejao.

Predsedavajući je kazao da "nije fer ismevati ministra" i dodao da "ako je napravio smešak ne znači da mu je smešno".

Đelić je posle upozorenja prestao da ponavlja to pitanje, a Krstić je naveo da se nije smejao već konstatovao da bi "argumenti opozicije bili smešni da ovo nije moja država".

Krstić je istakao i da je pažljivo pročitao svih 50 amandmana DS-a i da je uvažio sve konstruktivne predloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: