Za zapošljavanje 2,6 mlrd dinara

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je za aktivne mere zapošljavanja u budžetu za narednu godinu predviđeno ukupno 2,6 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2013.

18:25

Default images

Od toga su 400 miliona dinara ranije preuzete obaveze.

Krstić je tako, replicirajući poslaniku DS Božidaru Đeliću u popodnevnom delu skupštinske rasprave o predlogu budžeta za 2014. godinu, demantovao Đelićeve tvrdnje da u budžetu nije predviđen nijedan dinar za aktivne mere zapošljavanja.

Što se tiče subvencija za poljoprivredu, Krstić je rekao da one jesu smanjene, da će se to činiti svuda gde se one ne koriste produktivno, i dodao da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni povoljni krediti za konkretne projekte i za pospešivanje proizvodnje iz kreditne linije Razvojnog fonda Abu Dabija.

Krstić je podsetio da je vlada razmotrila svih 50 budžetskih amandmana koje je predložila DS, kao i druge amandmane, i da je nekoliko konstruktivnih usvojila ne obazirući se na to ko ih je podnosio.

Na opasku Đelića da se "juče nervozno smejao tokom izlaganja poslanika DS", ministar finansija je rekao da bi argumenti DS-a u raspravi o budžetu "bili smešni da ovo nije moja država, ali pošto jeste, oni su tužni".

Đelić je upitao Krstića da li mu je smešno što će kupovna moć imati pad od bar 10 odsto u naredne tri godine, i to što se prvi put posle 12 godina "zaboravilo" da se u budžetu izdvoji "prebijena banka" za aktivne mere zapošljavanja, na šta je Krstić konkretno odgovorio.

Poslanik DS je, takođe, upitao Krstića da li je smešno to što se ta stranka borila za to da od 1. januara ne budu otpušteni svi profesori sa fakulteta, izuzev redovnih profesora, i to što se predvija devalvacija dinara za sedam odsto, na 118,8 dinara za evro sledeće godine, odn odnosno na 127 dinara za evro u 2016.

Poslanik DS S Siniša Kovačević zamerio je što je u budžetu za 2014. godinu planirano tako malo sredstava za kulturu i obrazovanje, i zatražio od ministra finansija da bude odlučniji prema političarima koji mu traže sredstva za potrebe koje nisu prioritet, podsećajući na predratnog ministra finansija Lazu Pačua, koji je kralju Petru Karađorđeviću, na zahtev da mu odobri 200.000 dinara iz državne kase rekao: "Ne dam!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: