Sindikati Malom: Poništiti Bus-plus

Tri sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" zatražila su da se raskine ugovor o "bus-plus" sistemu naplate i kontrole karata u javnom prevozu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.12.2013.

15:50

Default images

Oni predlažu da se taj posao ponovo vrati GSP "Beograd".

Sindikati su to zatražili od predsednika Privremenog veća Siniše Malog, jer smatraju da je ugovor sa konzorcijumom "Apex Solution Tećnology" ,"Lanus" D.O.O" i "Kentkart" koji rukovodi sistemom "bus-plus" štetan za Beograd.

Zahtev su uputili Sindikat vozača GSP "Beograd", Saobraćajni sindikat GSP "Beograd" i Sindikat "Evrovozač" koji tvrde i da je taj ugovor štetan i po GSP i po građane.

Oni u pismu tvrde da je "šest miliona evra iz gradskog budžeta plaćeno za zakup i instaliranje validatora 'bus-plus' sistema iako je bilo logično da konzorcijum koji je dobio ovaj višemilionski posao i uzima 8,53 odsto od naplate karata, treba besplatno i da instalira opremu".

Sindikalci navode i da je "veliki broj zaposlenih iz GSP-a, u prethodnom periodu bio raspoređen na poslovima usmerivača i poslovima kontrole u vozilima, kao ispomoć". Oni tvrde da je "prodaja karata u 2013. za 40 odsto manja u odnosu na 2012." i da je "zbog lošeg funkcionisanja sistema povećan broj napada na vozače u vozilima".

Sindikalci, kao razlog što ugovor treba da bude raskinu, navode i to što su "državni organi (komunalna policija) stavljeni u svrhu naplate karata privatnog preduzeća".

Oni tvrde i da "Apex sa svojih 270 kontrolora nije u stanju da obavi povereni posao, već se iz gradskog budžeta, dakle od novca Beograđana, plaća dodatnih 700 kontrolora".

Sindikalci ističu i da "brojni savetnici i referenti zaposleni u GSP-u opslužuju bus-plus sistem i izrađuju redove vožnje, da njih pedesetak radi za konzorcijum, a platu primaju u GSP".

Oni tvrde i da ugovor treba da bude raskinut, jer je "GSP izdao poslovni prostor: šalter salu u Kneginje Ljubice 29, prostor u Deligradskoj i na Trgu republike za 350.000 din. - što nije dovoljno ni za plate onih zaposlenih u GSP-u koji rade za Apex".

Sindikalci tvrde i da je "zbog interesa nekoliko ljudi uništen najprofitabilniji sektor GSP" i da GSP “Beograd” beleži gubitke od pet milijardi dinara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: