Prvo zakoni pa kredit Svetske banke

Usvajanje zakona o privatizaciji, stečaju i građevinskim dozvolama do kraja godine je uslov da Srbija dobije kredit od 250 miliona dolara od Svetske banke.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 07.12.2013.

23:09

Default images

Ovo je u intervjuu za RTS rekao direktor Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, dodajući da je predloženi budžet korak u dobrom pravcu.

Direktor Svetske banke istakao je, posle jučerašnjeg sastanka svoje delegacije sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, da između Srbije i Svetske banke "nikada nije bilo neslaganja, posebno ne u reformama koje ovaj kredit treba da podrži".

"Razgovarali smo o preduzećima u restrukturiranju i četiri zakona koja bi trebalo usvojiti. Usvajanje tri zakona su naš uslov za odobravanje kredita, ali su oni važni i za vladu. To su zakoni o privatizaciji, stečaju i izdavanju građevinskih dozvola. Četvrti, Zakon o radu, nije naš uslov, ali će za sve biti bolje ukoliko se i on ubrzo promeni", rekao je Verheijen za RTS.

On je dodao da ta tri zakona treba da budu usvojena do kraja godine, dok Zakon o radu može da sačeka, iako bi bilo bolje da se i to okonča do kraja februara.

"Dakle, sa Vladom, sve pregovore treba da okončamo da 15. januara i da budemo spremni da našem Odboru direktora predstavimo program za odobravanje kredita 27. februara", naglasio je Verheijen.

On je dodao i da je "od samih zakona važnija činjenica da će time Srbija da krene napred, da se rešava problem preduzeća u restrukturiranju koja su omča o vratu ekonomiji".

"Time se oslobađaju sredstva koja se ne koriste produktivno, a koja otvaraju mogućnost za rast i nova radna mesta. Naš kredit bio bi signal da Vlada preduzima mere u dobrom pravcu, značajniji je sam naš dogovor nego iznos i povoljni uslovi", naglasio je Verheijen.

Na pitanje da li je za Svetsku banku prihvatljivo to što će deficit biti veći iduće godine nego ove, s obzirom na to da je pre tri meseca kao jedan od uslova naveden i budžet za narednu godinu, Verheijen je odgovorio da pitanje deficita, koje jeste visok, nije ključno, jer Svetska banka zna da Vlada Srbije namerava da koristi kredit za strukturne reforme.

"Činjenica je da je budžet korak u dobrom pravcu. Pomoglo bi nam kada bi Srbija imala i dogovor sa MMF-om, ali to nije uslov za odobravanje kredita", zaključio je Verheijen, dodajući da je za Svetsku banku važan kontinuitet programa i doslednost Vlade u sprovođenju reforme i onoga što je dogovoreno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: