Zeleno svetlo od SLO, a od Srbije?

Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije (AVK) objavila je da je pozitivno rešila prijavu hrvatskog koncerna Agrokora o koncentraciji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 29.11.2013.

20:13

Default images

Agencija, pritom, od Agrokora nije zahtevala nikakve dodatne mere, jer smatra da koncentracija u vezi sa povezivanjem sa najvećim slovenačkim trgovinskim lancem Merkatorom. neće na slovenačkom tržištu dovesti do bitnog smanjenja konkurencije, prenosi Tportal.

AVK je odluku o tome donela prošlog petka i o njoj obavestila stranke u postupku, rekao je na konferenciji za novinare direktor agencije Andrej Krašek. On je dodao da je prilikom odlučivanja agencija proverila da li je koncentracija podložna proceni Evropske komisije.

Kupoprodajni ugovor Agrokora i većinskih vlasnika Merkatora bio je sklopljen pred ulazak Hrvatske u EU, što znači da EU nije nadležna za ocenu koncentracije na evropskom tržištu, tvdri Krašek.

Što se tiče vertikalnih posledica koncentracije zbog povezivanja Agrokora i Merkatora, slovenački regulator konstatuje da zajednička firma ne bi imala dovoljno snage da, uz ostvarivanje profita, odbija isporuku svojih proizvoda konkurentima u maloprodaji, jer bi time smanjila vlastitu prodaju.

Krašek je rekao da je nedavno posetio Komisiju za zaštitu konkurencije u Srbiji, i kaže da mu nisu znali da odgovore na pitanje kada će doneti odluku o prijavi koncentracije Agrokora i Mercatora na tržištu Srbije. On je rekao da je skeptičan u vezi sa navodima medija da bi se to moglo dogoditi već 6. decembra.

Što se tiče procene njegove agencije o koncentraciji Agrokora i Mercatora, Krašek kaže da oko toga nije bilo nikakvih političkih ili drugih pritisaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: