Šeik će morati da se prilagodi

Kompleks Generalštaba u Ulici kneza Miloša u Beogradu neće izgubiti status kulturnog dobra, saznaje portal "E-kapija".

Srbija

Izvor: eKapija

Petak, 29.11.2013.

17:29

Default images

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture su rekli za E-kapiju da, ukoliko bude zainteresovanih investitora, na toj lokaciji će moći da otvore hotel u skladu sa preporukama Zavoda.

"Ministarstvo kulture nam je nedavno tražilo mišljenje po hitnom postupku, da li treba Generalštab brisati iz registra kulturnih dobara. Naš odgovor je bio da se ne briše. Ovaj objekat nije izgubio značaj kao spomenik kulture, tako da mu ne treba skidati status zaštite", rekla je u razgovoru Mirjana Andrić, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prema njenim rečima, ako se pojavi neki investitor ili država želi da ulaže, kompleksu se može promeniti namena, a Zavod će dati konkretne mere tehničke zaštite.

"Prvi potez bi trebalo da urade statičari, da kažu u kakvom je stanju objekat, odnosno da li je stabilan za rekonstrukciju ili bi trebalo rušiti neke delove ili kompletne zgrade", ističe Andrićeva.

Iako bi to značilo da će kompleks možda biti srušen, prilikom izgradnje će morati, kako kaže Andrićeva, da se zadrže neki elementi.

Od kako je u utorak, 26. novembra, počelo raščišćavanje jednog dela zgrade Generalštaba, u javnosti su počele spekulacije šta se dešava na tom prostoru.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 2005. godine kompleks Generalštaba proglasio kulturnim dobrom, četiri decenije otkako je sagrađen i šest godina pošto je oštećen u NATO bombardovanju.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma pokrenulo je u februaru inicijativu da se zgrade Generalštaba Vojske Srbije obrišu iz registra kulturnih dobara, radi preduzimanja neophodnih sanacionih mera. Ta inicijativa je pokrenuta nakon najava prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je šeik Muhamed bin Zajed zainteresovan za izgradnju hotela na prostoru Generalštaba.

Od februarskih najava se ništa nije desilo, odnosno kako portal navodi, "šeik se usmerio na ulaganje u druge oblasti srpske privrede". Ovih dana su se pojavile informacije da je i američki biznismen Donald Tramp zainteresovan za izgradnju hotela u Beogradu, ali niko od nadležnih nije potvdio da ga zanima baš ova lokacija u Kneza Miloša.

Šta će biti sa porušenim zgradama Generalštaba još nije odlučeno - Ministarstvo odbrane samo koristi te objekte, te nema nadležnost da govori o planovima, a u Direkciji za imovinu, koja je vlasnik objekata, mesecima nemaju odgovor na naše pitanje šta planiraju sa tim kompleksom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: