Novi model iz FAS - nova milijarda

Mlađan Dinkić rekao je da izvoz automobila može biti duplo veći od milijardu i po evra ukoliko se u fabrici u Kragujevcu proizvodi još jedan model.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 29.11.2013.

14:40

Default images

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić rekao je danas da izvoz automobila može biti duplo veći od milijardu i po evra, koliko će u ovoj godini imati "Fijat automobili Srbija" (FAS), ukoliko se u fabrici u Kragujevcu proizvodi još jedan model.

"Fijat planira proizvodnju novog modela i razmišlja u kojoj fabrici u svetu da locira proizvodnju, zbog čega bi vlada trebalo da razgovara sa italijanskom kompanijom", rekao je Dinkić u Kragujevcu, i ocenio da bi proizvodnja novog modela u fabrici u Kragujevcu trebalo da bude prioritet vlade i države.

On smatra da ne treba čekati da Fijat donese odluku, već da predstavnici vlade treba odmah, kao što je to učinjeno pre pet godina, da razgovaraju sa italijanskom kompanijom da proizvodnju locira u Kragujevcu, i da vlada treba da da podsticaje za nove investicije i nova zapošljavanja, jer je to jedina budućnost Srbije.

Prema Dinkićevim rečima, ukoliko bi u Kragujevcu krenula proizvodnja novog Fijatovog modela, kroz nekoliko godina Srbija bi u potpunosti, kako je rekao, eliminisala spoljnotrgovinski deficit.

Ukazujući da, zahvaljujući Kragujevcu, Srbija ima istorijski rekordne izvozne rezultate u ovoj godini, lider URS-a je podsetio da samo automobilska industrija u ukupnom srpskom izvozu učestvuje sa jednom četvrtinom .

"Zahvaljujući Fabrici automobila dva puta je veći izvoz nego pre pet godina", rekao je Dinkić, i naveo da URS smatra da Srbija ni izbliza nije iskoristila potencijale daljeg razvoja automobilske industrije, zbog čega "treba što pre da počne proizvodnja još jednog modela".

Prema njegovim rečima, proizvodnja novog modela automobila u Kragujevcu značila bi još 2.000 novih radnih mesta.

Dinkić i potpredsednica URS-a Verica Kalanović posetili su u Kragujevcu i preduzeće "Zastava Inpro" u kome su dve trećine zaposlenih osobe sa invaliditetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: