I Kanađani traže naftu u Rumuniji

Vlada Rumunije odobrila je sporazum za obavljanje radova geološko istražnih za koncesione blokove BaileFelix, Periam i Biled.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

14:34

Default images

Sporazum su potpisali East West Petroleum i Nacionalna agencija prirodnih resursa Rumunije.

Prethodnu takvu dozvolu vlada Rumunije je izdala partnerima NIS i East West Petroleum za zajednički projekat - blok Tria.

Obaveze koje su partneri preuzeli na sebe predviđaju da se na teritoriji četiri bloka sprovedu 2D (ukupna dužina – 880 km) i 3D (ukupna površina – 600 km) seizmičko-istražni radovi, kao i da se definišu mesta za bušenje 12 istražnih bušotina (po 3 bušotine na svakom od četiri bloka). Na bloku Tria deo programa 2D seizmičko-istražnih radova već je realizovan, trenutno se obavlja priprema za ciklus 3D seizmičko-istražnih ispitivanja.

Planirano je da seizmičko-istražni radovi na blokovima BaileFelix, Periam i Biled počnu u prvoj polovini 2014. Na teritoriji svih blokova partneri će obavljati geološka istraživanja isključivo konvencionalnih rezervi ugljovodonika uz primenu ekološki bezbednih tehnologija.

Obavljanje geoloških istraživanja na teritoriji blokova BaileFelix, Tria, Periam i Biled obavlja se u okviru realizacije sporazuma zaključenog 2011. godine između Nacionalne agencije prirodnih resursa Rumunije (NAMR) i kanadske kompanije EastWestPetroleum. Kćerka-firma NIS u Rumuniji ima status operatora na projektu. Učešće u projektu podeljeno je u odnosu 85% u korist NIS-a prema 15% u korist EastWestPetroleum. .

"Ratifikacija licenci za neftno-gasne blokove u okviru zajedničkog projekta s East West Petroleum omogućava nam da pristupimo realizaciji preuzetih licencionih obaveza. Na osnovu rezultata obavljanja detaljnih seizmičko-istražnih radova mi planiramo da potvrdimo preliminarne procene rezervi i da definišemo optimalne metode proizvodnje na tim blokovima. Mi imamo ozbiljne osnove da računamo na pozitivan rezultat geološkog istraživanja, jer su četiri rumunska bloka geološki povezana s nalazištima nafte i gasa na teritoriji Srbije, gde je tokom poslednjih godina NIS dvostruko povećao obim potvrđenih rezervi i proizvodnje ugljovodonika. Dodaću da mi uspešno radimo u segmentu upstream i u drugim ključnim zemljama regiona, ali zajednički projekat s East West Petroleum je za nas trenutno najveći inostrani projekat", istakao je generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: