Kompanije sve više ulažu u IT

Kompanije sve više ulažu u informacione tehnologije, pokazalo je istraživanje Dilojta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

14:06

Default images

Prema podacima Dilojta skoro 80 odsto njih je budžete za IT uvećalo, ili ostavilo na istom nivou kao prošle godine.

Dodatna sredstva se izdvajaju za IT prvenstveno radi ispunjenja novih poslovnih zahteva, uključujući nove ili prilagođene poslovne modele i digitalne transformacije, pokazuje anketa koju je Dilojit sproveo među više od 700 direktora i rukovodilaca za IT širom Evrope, Bliskog istoka, Rusije, Azije i Afrike, ali i Srbije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske.

Iz ovoga se vidi da eksplozivni razvoj tehnologija i trendova koji donose korenite promene, kao što su društveni mediji, mobilni uređaji, klaud i analitika podataka, menjaju ulogu sektora za IT.

U vreme kada je transformacija poslovanja jedan od glavnih prioriteta kompanija, većina (75 odsto) anketiranih direktora za IT zna kako bi taj sektor mogao da podrži inovativne strategije svojih kompanija.

Međutim, izazovi i dalje postoje, jer samo 35 odsto ispitanika veruje da njihove organizacije vide IT sektor kao kredibilni centar inovacija za unapređenje poslovanja, dok se većina ispitanika i dalje bori za promenu percepcije njegove uloge kada je reč o poslovnim aktivnostima, jer se on i dalje posmatra kao sektor koji pruža rutinske IT usluge.

Rukovodilac u Dilojitu Žarko Matejić smatra da je prošlo vreme smanjivanja IT budžeta.

"Sve više kompanija investira u inovacije u poslovanju i digitalne tehnologije. Veći deo budžeta se izdvaja za promene i inicijative vezane za unapređenje poslovanja, dok su efikasnost i performanse IT sektora i dalje važne", dodao je on.

Brze promene u svetu tehnologija vode do transformacije poslovanja kompanija, i zato ne čudi da će uloga direktora za IT, u narednih nekoliko godina, prerasti u više strateški orijentisanu savetodavnu ulogu, posebno u pogledu razvoja i sprovođenja poslovnih strategija.

Neki rukovodioci za IT već imaju daleko važniju ulogu na izvršnom nivou, što potvrđuje i ovo istraživanje, a više od trećine direktora za IT smatra da je njihova uloga već na nivou uloge izvršnog direktora informacionih tehnologija .

Matejić je dodao da je poslovni imperativ inovacija, ekspanzija i diferencijacija na tržištu. Ako IT ne podržava ovu transformaciju, onda će druge oblasti poslovanja stupiti na scenu.

Ipak, kako se navodi, čini se da postoji raskorak između onoga što rukovodioci za IT veruju da mogu da ostvare putem tih tehnolohija i inovacija i načina na koji njihovu sposobnost vidi rukovodstvo kompanije u kojoj rade.

Sektori za IT u mnogim kompanijama se i dalje bore za partnerski odnos u poslu, a više od 60 odsto ispitanika smatra da je njihova uloga kao partnera u poslu bila "prihvatljiva" ili "slaba".

Drugi veliki izazov sa kojim se suočavaju stručnjaci za IT jeste manjak talenata, jer se izvršni direktori za taj sektor bore da nađu pravi spoj tehnološke stručnosti i poslovnih veština za podršku poslovnim zahtevima.

Ovo je direktno povezano sa postojećim partnerskim odnosom sa IT sektorom, jer ovaj proces zahteva ljude koji ne samo da imaju tehnološke veštine, već umeju i da strateški razmišljaju i efikasno komuniciraju.

Prema Matejićevim rečima, rukovodioci IT sektora nikada nisu imali toliko značajnu ulogu na sastancima, niti su imali toliko mogućnosti da se približe poslovnoj strategiji kao sada.

"Iako još dosta toga treba uraditi na polju poboljšanja poslovnih odnosa, percepcija o sektoru za IT se menja i sve više kompanija shvata strateški značaj ove funkcije. To je pozitivan korak u pravom smeru", dodao je Matejić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: