Da li ćemo svi isto plaćati struju?

Kada će biti formirano jedno preduzeće, umesto sadašnjih pet, koje će se baviti distribuciom struje, za sada nije poznato.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 29.11.2013.

09:25

Default images

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koja ga strana daje, Elektroprivreda Srbije ili Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Naime, poslovodstvo EPS-a tvrdi da je sačinilo predlog o objedinjavanju pet distribucija, ali i da su ga povukli iz dnevnog reda sednice Upravnog odbora na zahtev Ministarstva energetike.

U Ministarstvu takvu tvrdnju negiraju i ističu da je razlog taj što konačan dogovor o tom pitanju nije postignut unutar EPS-a.

Podsetimo, od 1. januara 2014. preduzeća koja struju dobijaju na srednjem naponu, snabdevača će morati da traže na tržištu.

Ono što ih brine jeste da li će zbog različitih visina mrežarina, u slučaju da se jedinstveno preduzeće za distribuciju ne formira ili ne nađe neko drugo rešenje, cene struje od tog datuma biti nejednake, pa će firme u siromašnijim regionima plaćati veće račune od onih u razvijenijim, gde su mrežarine niže.

Hronološki, prvo se oglasio EPS saopštivši da je na inicijativu Ministarstva energetike Aleksandar Obradović, v.d. direktora tog preduzeća, sa sednice UO povukao predlog za osnivanje novog zavisnog preduzeća, operatora distributivnog sistema, što bi omogućilo uvođenje jedinstvene cene za troškove distribucije struje na celoj teritoriji Srbije.

"Osnivanje novog zavisnog društva je jedini način koji je u nadležnosti EPS-a, da svi kupci imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona Srbije. Obradović je i ranije u nekoliko navrata pokušavao da tu odluku uvrsti u dnevni red sednice UO EPS, ali je svaki put predlog odbijen. Epilog je da će sadašnjih pet privrednih društava za distribuciju struje nastaviti da obavlja funkciju pet operatora distributivnog sistema. Svaka sadašnja distribucija zbog velikih razlika u troškovima ima različitu visinu mrežarine. U slučaju da se ne nađe neko drugo rešenje, preduzeća koja troše istu količinu električne energije bi od 1. januara 2014. dobijala račune po različitim cenama, u zavisnosti od toga u kom delu zemlje rade", naglašavaju u EPS-u.

U Ministarstvu energetike pak negiraju da su oni tražili od Obradovića da povuče svoj predlog.

"Mi ne određujemo tačke dnevnog reda na sednicama UO EPS-a, niti je bilo ko iz našeg ministarstva zatražio od direktora EPS-a ili od članova UO da se bilo koja stavka povuče. Prema informacijama koje smo dobili od EPS-a, unutar tog javnog preduzeća još se vode konsultacije u vezi s budućim funkcionisanjem operatora distributivnog sistema. Očekuje se da će nakon postizanja dogovora sa svim privrednim društvima za distribuciju, ta tačka biti stavljena na dnevni red. Po svemu sudeći, v.d. generalnog direktora EPS-a je zatražio od UO da se izjasni o tom pitanju pre nego što je postignuta saglasnost unutar samog preduzeća, što je dovelo do povlačenja te tačke", naglašavaju u Ministarstvu energetike.

Oni podsećaju da određivanjem modela po kojem će biti urađeno upravljanje distributivnim sistemom nije moguće pre usvajanja odgovarajućih izmena u Zakonu o energetici.

Uz koordinaciju unutar sistema EPS-a i fleksibilan pristup pri nuđenju jedinstvene cene za snabdevanje kupcima koji izlaze na tržište, moguće je da se različita cena pristupa mreži ne odrazi na cenu električne energije koju će oni plaćati, tvrde u Ministarstvu energetike.

"Pokušaj poslovodstva EPS-a da prebaci odgovornost na druge aktere jer ne može da postigne dogovor „unutar kuće“ je štetan jer stvara utisak u javnosti da ne postoji sinhronizacija u upravljanju državom i javnim preduzećima, čime se negiraju dosadašnji rezultati koje je Vlada postigla u reformisanju javnih preduzeća u energetskom sektoru", kažu u Ministarstvu energetike.

U EPS-u pak ostaju pri svojoj tvrdnji da je na sednici Upravnog odbora, održanoj 20. novembra, predstavnik Ministarstva energetike koji prisustvuje sednicama tog tela, pre usvajanja dnevnog reda zamolio da se sačekaju dodatne konsultacije u koordinaciji sa Ministarstvom energetike.

"Ovlašćeni predstavnik Ministarstva energetike je dodao i da je potrebna posebna sednica Upravnog odbora koja bi se pozabavila temom organizacije i funkcionisanja operatora distributivnog sistema", ističu u EPS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: