Nova fabrika eksploziva u RTB-u Bor

Poljski koncern KGHM želi da izgradi fabriku eksploziva u okviru Rudarsko topioničarskog basena (RTB) Bor.

Srbija

Izvor: RTS

Četvrtak, 28.11.2013.

09:28

Default images

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski izjavio je da su razgovori sa poljskim koncernom KGHM odnose na izgradnju nove fabrike eksploziva i na pojedina rudna ležišta, a ne na kompletan RTB BOR.

"RTB Bor ostaje u vlasništvu države. Nakon izlaska iz restrukturiranja mi ćemo dug prema državi konvertovati u kapital države, tako će država postati 100 posto vlasnik RTB Bor. Komercijalni dug ćemo isplaćivati iz sopstvenih sredstava", naglasio je Spaskovski gostujući na RTS-u.

On je pojasnio da se razgovori sa poljskim proizvođačem bakra odnose na izgradnju nove fabrike eksploziva, koja će, kako kaže, snadbevati celu bivšu Jugoslaviju i Afriku i zapošljavati pedesetak radnika.

"Započeli smo razgovore i na otvaranju novih ležišta kakvo je Cerovo i Borska reka", rekao je Spaskovski.

Upitan za dugovanja RTB Bor koja danas premašuju 850 miliona evra, on je rekao da su ona nastala pre 2008. godine, odnosno da su nastajala šezdesetih, sedamdesetih godina i najviše tokom inflacije i da će taj dug biti pretvoren u kapital države.

Govoreći o radovima na izgradnji nove topionice, on je rekao da će biti završeni do kraja godine i da će tada "nebo nad Borom konačno biti oslobođeno dima".

Izgradnja nove topionice, kako kaže, finansira se jednim delom od kredita za koji je država dala garancije, drugi deo iz komercijalnih kredita i treći iz sopstvenih sredstava.

Spaskovski je podsetio da RTB Bor ne dobija više subvencije od države i dodaje da to preduzeće sada doprinosi budžetu mesečno sa tri miliona evra kroz doprinose za radnike.

On je dodao da RTB Bor u poslednjih nekoliko godina posluje pozitivno, da su 2011. godinu završili pozitivno sa 42 miliona dolara, a da su 2012. godine bili u plusu 56 miliona dolara.

On je odbacio kao neosnovane optužbe da se tenderi nameštaju u ovom preduzeću i dodao da kao preduzeće u restrukturiranju nisu u obavezi da idu u javne nabavke, ali da to ipak poštuju.

U svakoj tenderskoj komisiji je, kako kaže, ima i predstavnika države koji sve nabavke kontrolišu.

RTB Bor biće tema novog serijala "Insajdera" B92, "Rudnik dugova", čije emitovanje počinje od ponedeljka, 2. decembra. Novi serijal "Insajdera" donosi odgovor na pitanje kako je Rudarsko topioničarski basen Bor postao jedan od najvećih dužnika u zemlji i da li će njegove obaveze plaćati svi građani Srbije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: