"Nema gajenja GMO, samo promet"

Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje Genetski modifikovanih proizvoda, rekao je resorni ministar Dragan Glamočić gostujući u Vestima B92.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

16:43

Default images

Prema njegvim rečima, postojeći zakon nije bezbedan, jer u Srbiju, kako je rekao, sada može da uđe i GMO organizam koji je sperimenatelne prirode i koji je jako štetan, zbog čega se radi na promenama istog jer "naše zakonodavstvo moramo da uskladimo sa Svetskom trgovinskom organizacijom i Evropskom unijom".

"To podrazumeva da ne smemo zabraniti promet roba, ali ćemo imati regulisane propise", rekao je on navodeći primer EU koja ima najstrožije zakone kada je GMO u pitanju.

Glamočić navodi da gajenje GMO hrane ne bi bilo interesantno za Srbiju, i da se Srbija ima potencijal za gajenje na primer, organske hrane.

On je i istakao da se građani trenutnim zakonom dovode u zabludu jer postoji promet nekih proizvoda GMO a da to nije naznačeno ili piše "odobrena modifikacija" i obećava da će to biti sprečeno novim zakonom.

Glamočić je negirao da je promenio stav po pitanju štetnosti GMO proizvoda od kada je postao ministar, navodeći da je i pre sedam godina iznosio argumente za i protiv GMO.

Subvencije će biti na vreme

Na pitanje kada će biti isplaćene subvencije za poljoprivredu koje država duguje, ministar odgovara da su do danas već isplatili 70 odsto subvencija, a do kraja godine biće isplaćeno 90 odsto. Kako je naveo, deset odsto neće moći da bude isplaćeno zbog odgovarajuće uredbe koja se završava u januaru i daće naredne godine i to biti na računima.

"Ukoliko nešto ostane neisplaćeno u ovoj godini, to će biti zanemarljivo, jer može da se desi da neko nema svu potrebnu dokumantaciju, ili nije uradio nešto u skladu sa procedurama. Ti poljoprivrednici treba da se jave na Kol centar Ministarstva ili u Upravu za agrarna plaćanja, kako bi se utvrdilo gde su zastoji, da se to reši i novac će im biti isplaćen u narednoj godini", rekao je on i dodao da je zatekao alarmantno stanje, pošto nije bilo isplaćeno ni 50 odsto subvencija.

Glamočić je podsetio i da je budžet ministarstva poljoprivrede za narednu godinu j veći za 1, 6 odsto, ali da je to ministarstvo 90 odsto h subvencija usmerilo za investicije i subvenciju za poljoprivredu, a svega 9 %, kako kaže, ide na troškove putovanja i ostalo.

Ministar objašnjava da to nisu postigli otpuštanjem radnika već planiranjem troškova.

Naš rod zavisi od neba

To što je suficit gotovo duplo pao, ministar objašjava lošom poljoprivrednom politikom.

"Naš rod u najvećoj meri zavisi od Boga, odnosno od vremenskih uslova. Mi ćemo to da sprečimo modernizacijom, ulaganjem u sredstva za navodnjavanje, u obrazovanje, da unapredimo proizvodnju da bismo imali veće prinose", kaže Glamočić.

Nivo aflatoksina biće 0, 05

Ministar poljoprivrede je najavio da će početkom sledeće godine biti promenjen pravilnik kojim će nivo aflatoksina u mleku biti vraćen sa 0,5 na 0,05 mikrograma.

"Ove godine nema aflatoksina u poljoprivrednim kulturama, jer smo napravili monitornig, obišli i prekontrolisali skladišta i obučili farmere kakve mere treba da preduzmu da se preduprede takve pojave", kazao je Glamočić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: