Zakon o stečaju protiv zloupotreba

Ministar privrede Saša Radulović kaže da je jedan od najvećih problema u procesima stečaja u Srbiji zloupotreba uoči i tokom samog postupka.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 26.11.2013.

15:40

Default images

On je ocenio da će novi zakon to to sprečiti, ali i skratiti vreme trajanja stečaja i pojačati nadzor nad stečajnim postupkom

"Novim zakonom će se ojačati ulogu poverilaca i pojačajati kontrola stečajnog postupka, ali i regulisati procena vrednosti stečajne imovine", kazao je on na okruglom stolu o Nacrtu zakona o stečaju.

On je naveo da su ključne novine u tome što u prvi isplatni red ulaze sve minimalne zarade i povezivanje staža. Dodao je da je predviđeno ukidanje posebnog isplatnog reda za Poresku upravu, a povezana lica se stavljaju u poslednji isplatni red i ne mogu da učestvuju u poverilačkim organima.

"Menja se sistem nadzora i glavni za nadzor nad stečajnim postupkom obavljaće sudija, dok će poveriocima je data mogućnost da smene stečajnog upravnika", kazao je on.

Uvodi se, kako je rekao, transaparentnost u stečajne postupke i obaveza javnog objavljivanja ekonmsko-finasijskih izveštaja, lista poverilaca i potraživanja, tako da svi imaju uvid u rad stečajnog upravnika. Radulović je kazao da će se osnovati kancelarija stečajnog upravnika i ukinuti Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u kojoj je bilo zloupotreba.

Uvodi se i Komora stečajnih upravnika, dok će Agencija za prvatizaciju postati zaštitnika državnih potraživanja u stečaju. Kako je naveo Radulović, predviđeno je i uvođenje konsolidovanog stečaja povezanih lica, dok će za strana pravna lica u stečaju, čija je glavnina imovine u Srbiji, biti nadležani domaći sudovi. Ministar privrede je podsetio da se do sada u velikom broju slučajeva dešavalo "izvlačenje novca pre stečaja, prenošenje imovine na povezana lica", ali i da dužnici i knjigovodstva upošte ne sarađuju u stečajnom postupku.

Radulović je naveo da situaciju komplikuje i mogućnost otežane prodaje istečajne imovine, jer postoji velika ponuda, a mala tražnja. Kako je dodao, stečajne postupke u Srbiji trenutno otežavaju i dugotrajni sudski postupci kod nerešenih imovinsko-pravnih pitanja, ali i nedefinisano pravo korišćenja zemljišta.

Zamenica direktora Projekta za bolje uslove poslovanja USAID Dragana Stanojević kazala je da je "cilj svih modernih stečajnih zakona da omogući novi početak, kao i srazmerno namirenje poverilaca". Stanojevićeva je ocenila da stečajni sistem u Srbiji daje te mogućnosti, kao i da je u velikoj meri usaglasen sa drugim modernim stečajnim zakonodavstvima, ali smatra da postoje mogućnosti i za regulatorno, kao i za unapređenje u primeni zakona.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Milan Knežević istakao je da je stečaj trenutno "jedan od savršenih modela pljačke drštvene supstance". Knežević smatra i da problem nije samo u zakonu, već u institucijama koje zakon ne sprovode.

On je ocenio da ni novi zakon o stečaju neće biti od pomoći ukoliko se "zakonska regulativa dosledno ne primeni u rigidnim merama". Predsednik Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić kazao je da je do juče u Srbiji otvoreno 2.188 stečajnih postupaka, od toga je onih koji traju duže od 10 godina 49, onih koji traju od pet do deset godina 122.

Kako je dodao, najviše je stečajnih postupaka koji traju od dve do tri godine, njih 623, dok je onih koji traju do šest meseci 134. Nikolić je kazao da je poslovni ambijent u Srbiji pun kolizionih procesa i neusklađenih zakona koji sprečavaju sprovođenje postupka stečaja na brz i efikasan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: